През последните десет години "Разговор с птици" е първият български филм, поканен за участие в състезателната програма на детското Берлинале. То съществува от 1977 г. От 1981-ва български филм не е участвал в конкурса за възрастни.
На Берлинале имаше голямо присъствие на български кинокритици, но тъй като срещата с немската публика на "Разговор с птици" остана извън вниманието им и в нашата преса не се появиха съобщения за приема на този български филм в Германия, предлагаме прес-отзиви за него, любезно предоставени ни от Дирекцията на детското Берлинале.
Румяна Петкова
Рада Москова

С някои
малки изключения на детските филмови фестивали дълго време не можеше да се видят добри продукции от източноевропейските страни. Тази година е съвсем различно. "Разговор с птици" е един чудесен, поетичен, тихо разказан филм. (Продукцията е българо-руска). Разказва се историята за 7-годишния Додо, който живее за няколко седмици при баба си на село. Чужд свят за Додо - как се снасят яйца, как се гали крава, как се сприятеляваш с едно циганско момиче. Въпрос след въпрос. Додо се научава да живее с природата, научава езика на животните и узнава, че най-важното нещо в живота е свободата.
Медиен агентур Берлин

... Широк поглед
над морето, шум от вятър в дърветата, самотен път сред полята, на ръба на кладенеца - една стара жена. Всичко това е тайнствено и ново за 7-годишния Додо. Градското дете трябва да остане при баба си за няколко седмици. Тя има болки в гърба, болна крава в обора и го оставя на воля. В гората Додо среща тайнственото циганско дете, което му подарява ябълка и го научава да свири с уста. Среща и Дана, аутсайдерка, която живее с кон, коза и щъркел в една обвеяна от ветровете къщичка на хълма, заплашвана от спекуланти на земя. Дана лекува болни същества и знае всичко за природата. Додо си заминава, но в този толкова поетичен българо-руски филм той вече може да говори с птиците, узнава какво значи свобода и къде се намира съкровището, което е търсил.
Берлинер моргенпост, 19.II.1998 г.

Ако на Детския кинофестивал филмът на Лоне Шерфингс е най-насърчителен, а на Марк Лоуентал - най-разтърсващ, трябва да признаем, че "Разговор с птици" на Румяна Петкова е най-поетичният...
Филмът свързва отражението от един древен свят, чиято същност привлича именно децата в неподправено приятелство, което създава пространството на изначална свобода.
(заб. Филмът на Марк Лоуентал "Където има слон" получи Стъклената мечка на детското жури.)
Франкфуртер алгемайне цайтунг

Добри филми
могат да се покажат само ако ги има. Само 9 игрални филма и 11 късометражни от 13 държави бяха представени на Детското Берлинале. Открояват се само две продукции: "Разговор с птици" е един поетичен българо-руски филм, който разказва за 7-годишния Додо... Накрая, когато дърветата се оголват и по земята вее жестоко вятър, Додо научава по един чудодеен начин как се говори с птиците, как съкровищата не трябва да бъдат достигнати, а свободата е короната на живота.
Вторият филм е "Където има слон" (САЩ), който се занимава с отношенията между клас тийнейджъри и техния учител.
Берлинер моргенпост

...Пълен с поезия
, с един воал от меланхолия, този филм принадлежи към най-хубавите от състезанието.
Ди кирхе