След Елтън Джон и сингъла "Свещ на вятъра" цяла плеяда звезди от същата величина последваха неговия пример и дариха по една песен на създадения с благотворителна цел "Мемориален фонд" на името на Лейди Даяна. Това са над 40 музиканти (от също покойния Фреди Мъркюри и група "Куин" до Лучано Павароти, Пласидо Доминго и дори "Спайс Гърлз"), събрани по споразумение между водещите музикални компании в наскоро излезлия двоен албум "На Даяна, принцеса уелска". Разпространението е поверено на "Сони мюзик" (за България "Витоша Ентъртеймънт"), а приходите от продажбите на диска отиват директно в споменатия фонд.
Част от песните са добре познати и обичани "евъргрийни" като "Евъргрийн" на Барбра Стрейзънт и "Аве Мария" в дуета Доминго/Майкъл Болтън. Други са записани специално за албума - Шекспировият "Сонет 18" в изпълнение на Браян Фери, "All That Matters" на Клиф Ричърд и пр. Две от тях отделям за себе си: О'Конър с "Make Me a Channel of Your Love" - известният църковен химн, изпълнен и на погребението на принцесата от Хора на Уестминстърското абатство, и "Ще отлетя" в изпълнение на Арета Франклин и Чикагския госпъл хор, където личат качествата и добродетелите на черноамериканската църковна музика. Останалото са песни, които английският радиослушател най-често е пожелавал да чуе в седмицата след смъртта на Даяна.
Разбира се, такива компилации рядко оставят следа в историята на музиката. Те са слабост най-вече на меломани по пантофи, за които музиката едва ли крие отговор на вечни философски въпроси. Но пък този пазарен сегмент е най-многолюден и това оправдава благородната цел на проекта. Въпросът, доколко България може да му отдаде дължимото внимание, е интересен, но и не е тъй важен, както е важно друго - ние тук да усещаме добрите духове, които обладават понякога цивилизования свят.
Момчил Тицин