Колкото-толкова

В "Колкото-толкова" Джак Никълсън е толкова добър, колкото само той може. Чудовищно добър! В този весело-тъжен филм той разкрива всичко от актьорската си съкровищница. А тя, ей богу, е претъпкана. Какво му остава на стария Джак, освен да процеди със знаменитата си ехидна полуусмивка едно "Сезам!". И диамантената му игра да изригне: сатанински блясък в очите, странно примесен с топлина; изблици на необуздана агресивност и абсолютна уязвимост; злост и доброта, цинизъм и лиричност.
Героят на Джак е от ония лица, които ако се подхлъзнат и си строшат главата, околният свят ще празнува три дни и три нощи. Героят на Джак е вехт ерген, мизантропичен мърморко, расист, женомразец и педофоб (човек, дето мрази обратните). Героят на Джак пише любовни романи, които се харчат, но авторът им не познава любовта. Героят на Джак е тъпо копеле. Но само наглед. Всъщност зад тази фасада се крие свестен тип. Стига да се намери някой, който да го провокира да си свали маската. Намира се.
С един поглед, гримаса или жест великият Джак изкарва такива емоционални и психосъстояния, за които на Пруст например му трябват дузина страници. Да не си помислите, че искам да обидя Пруст, сакън! Просто човекът е нямал късмет да е съвременник на Никълсън. Затова пък актьорите, които партнират на Джак във филма, вадят тоя късмет. И не го изпускат - Хелън Хънт, Грег Киниър и Кюба Гудинг-джуниър са достойна дружина на големия бос.
Романтичната комедия на режисьора Джеймс Брукс също е по мярка на таланта "кралски размер" на Никълсън. Тук присъства и си е съвсем на място целият спектър от човешки чувства. И от кучешки чувства! Защото основна сърдечна роля в историята играе и едно симпатично псе на име Вердел.
"Колкото-толкова" е малко дълъг, някои сюжетни линии прекалено се разтягат, но това не е фатално за интереса на зрителя. Зрителят вече е спечелен. А наградите, които филмът спечели, всичките тия "Глобуси", гилдийни призове и оскарови номинации, напълно му прилягат. И нищо чудно скоро Никълсън да се качи на сцената на "Шрайн одиториъм" в Холивуд, да прегърне Хелън Хънт с "Оскар" в ръка и да й каже: "Един за теб, един за мен".
Колкото-толкова.
Борислав Колев