Този път разделени

Почти две години след съвместния им камерен концерт в зала "България" и след записа, който направиха за "Гега Ню", Георги Бадев и Божидар Ноев отново се срещнаха по време и по място. Този път се изявиха като солисти в две поредни вечери с двата ни постоянни оркестъра - Божидар Ноев свири със Софийската филхармония (диригент Йордан Дафов), Георги Бадев - с Радиооркестъра (диригент Милен Начев). И, разбира се, интересът към тях беше достатъчно показателен.
Божидар Ноев продължи цикъла на Софийската филхармония "Бележити български пианисти", участвайки с три концерта: Шостакович - Втори клавирен концерт, Равел - Концерт за пиано в сол мажор, Рахманинов - Втори концерт. За пореден път Божидар Ноев показа ниво, инструментални и музикантски качества. Показа, че притежава чувство за мярка и чувство за време, мащаб и естествено музикално поведение. Въпреки че творбите, с които се представи, са в по-голяма степен външно ефектни, той демонстрира пианистична сръчност. И звучи винаги блестящо и експлозивно. С този свой музикантски подход Ноев оцвети и концерта на Рахманинов, като патетичното и сантименталното естествено бяха изключени. Недоумение в тази вечер обаче предизвика Софийската филхармония, която "стоеше" доста нехайно по отношение на вътрешен ансамбъл и спойка между изпълнителите-оркестранти.
Следващият концерт, в който на радиооркестъра солираше Георги Бадев, раздвижи изпълнителската картина. Бадев доказа, че е един от малкото ни цигулари, ако не и единственият, който достойно "отговаря на музиката на този концерт (може би и на този композитор), който вярно я усеща и интерпретира, без да я деформира или "придърпва" в други стилови посоки.

Милена Божикова