Благотворителен фонд "Райна Кабаиванска" към фондация "Отворено общество" даде ярък знак за съществуването си. Напомняме, че основната цел на фонда е откриване и подпомагане на деца с творчески способности, но с трудна съдба. Дейността на фонда се осъществява със средства, предоставени от г-жа Райна Кабаиванска, фондация "Отворено общество" и други дарители.
Благотворителният концерт на Райна Кабаиванска, състоял се на 17 март в зала "България", започна с представянето на вокална група с дечица, които преди една година са подбрани от различни домове на страната и преместени в Дома за деца и юноши в Пловдив "Рада Киркович". В морето от страдание, което ни залива ежедневно, все пак това е "капката" надежда, че в нашето общество се вършат и благородни дела. Това е и надеждата на Райна Кабаиванска, споделена многократно в интервюта в печата и електронните медии. Присъствието и участието на нашата именита певица в концерта бе от изключително значение за сътрудниците в този фонд - хората, които действително работят за реализирането на идеята. С концерта бе осъществена и друга задача - бъдещите дарители да знаят, че техният жест няма да потъне в нечий джоб и че в това дело залага авторитета си една световноизвестна личност... Само за два дни след призива на г-жа Кабаиванска по БНТ в предаването "Панорама" за събиране на музикални инструменти на фонда бяха дарени 6 цигулки и едно пиано.
Съпровождани от оркестъра на Пловдивското средно музикално училище "Добрин Петков" под диригентството на Пламен Първанов, на концерта се представиха и стипендианти на фонда "Райна Кабаиванска": Зорница Загорова - мецосопран, незрящото момиче Кристина Александрова - сопран, и Румен Добрев - баритон. За младите певци не само финансовото подпомагане, но и участието им заедно с голямата наша артистка е допълнителен стимул за тяхното бъдеще. Учениците от оркестъра също получиха неоценим "духовен дар" - сигурно за цял живот ще запомнят съвместната работа с Райна Кабаиванска, колкото и мимолетна да е била! Най-ласкави думи заслужава и диригентът Пламен Първанов, подготвил чудесно оркестъра. Любопитно бе да се проследи поведението му на пулта - изключително грижовно към "прохождащите" солисти и с огромен респект и съучастие към изкуството на Райна Кабаиванска...

Невена Коралова