Резултати от Първия национален конкурс Млада българска драматургия, обявен от Фондация "Концепция за театър"
На заседание от 22 март 1998 година комисия в състав - Ина Божидарова - председател на комисията, Виктор Попов - председател на Фондация "Концепция за театър", Росен Иванов, Елвира Попова, Божидара Божинова, Надя Станева и Ралица Василева, определи наградите в Първия национален конкурс "Млада българска драматургия".
I награда - "Боб" от Елин Рахнев
II награда - "Бродница" от Петя Черкезова
III награда - "Обувките" от Димитър Златинов
Поощрение - "Тъжни лица от Боян Иванов
Извънредна награда - "Нощна клонка" от Христо Димитров

На 3 и 4 април в Народния театър "Иван Вазов" (камерна зала 2) "Гьоте институт" - София, организира симпозиума "Актуалността на Брехт в края на нашия век".
Програмата включва:
3 април (петък) от 17 до 19 часа: откриване от Васил Стефанов, директор на Народния театър; "Мярката" - Отношението между индивид и общество" от проф. Клаус Фьолкер, ректор на Висшето училище за театрално изкуство "Ернст Буш", Берлин; Леон Даниел за своите опити върху Брехт; дискусия.
4 април (събота) от 11 до 15 часа: "Терор в центъра" - младият Брехт и отношението му към големите градове по примери от "Христоматия за граждани" и "Фатцер" - Холгер Тешке, Берлинер Ансамбъл; "68 години присъствие и отсъствие на Брехт в българския театър" - Константин Илиев; "Опитът на Камершпиле, Магдебург, в работата с пиеси на Брехт - постановки от последните години" - Волф Бунге, директор на Камершпиле, Магдебург; заключителна дискусия.

ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ
На 19 март министърът на културата г-жа Емма Москова представи пред Комисията по култура на Народното събрание проекта на Закона за закрила и развитие на културата. Вчера комисията започна обсъждане на проектозакона, който, според намеренията на народните представители, трябва да се превърне в закон до края на лятната сесия на парламента.
Третият салон на изкуствата в Националния дворец на културата ще се открие на 30 април и ще продължи до 17 юни.
Продуцентската компания "AveNew Production" представи дебютния сингъл и видеоклипа на групата "Стейн"
Прегледът "Нова българска музика" се открива на 1 април. В него са включени 4 симфонични и 9 камерни концерта, 2 опери, хоров концерт, детско утро, прожекция на филма "Суламит", великденски концерт с църковна музика.
На 28 март е последният концерт от фестивала "Клавирна музика - ХХ век". В него участват проф. Стела Димитрова - Майсторова и нейният клас, както и Александър и Ася Василенко, Борислава Танева, доц. Димо Димов, Илия Чернаев, Любомир Денев, Марио Ангелов и Милен Панайотов.
В Панагюрище бе създадено сдружение с идеална цел "Светулка", което има за цел да подпомогне организирането на куклен театър "Светулка" в пазарджишкия район. Учредители на сдружението са общините Пазарджик, Панагюрище, Белово, Брацигово и Министерството на културата - Националния център за театър.
На тържествено заседание на Управителния съвет на БАН бе връчено почетното звание на Българската академия на науките "Доктор хонорис кауза" на проф. Живко Сталев. Академична лекция на тема "Главните линии на развитие на правото" изнесе след награждаването проф. Сталев
Книгата на Ангел Ангелов "Конкретни утопии. Проектите на Кристо", издадена неотдавна от "Отворено общество", беше тема на семинара на Департамента по нова българистика към Нов български университет вчера в Столичната библиотека.
На 24 март в театър "Сълза и смях" Фондация "Концепция за театър" и Мариус Куркински представиха премиерния вариант на спектакъла "Евангелие по Матея" с участието на "Амарант данс студио" по музика на "Тибетски сърца". Спектакълът е осъществен с помощта на Центъра за изкуство "Сорос" и агенция за студентски и младежки пътувания "Travel Byte". С този спектакъл Мариус Куркински започва турнето си в страната от 30 март до 9 април, при което ще изнесе представления във Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Хасково, Сливен, Казанлък и Пловдив.
На 13 и 14 април в салона на Централния куклен театър ще бъде представен спектакълът на Експериментална сцена при Държавен куклен театър - Стара Загора, "Посещение на млада дама" по Зденек Подскалски. Режисьор - Стефан Делев. Участват Елена Азалова и Христофор Недков. Сценография - Любомир Цакев, художник - Слави Тенев, адаптация на песните - Николай Цолов, хореография - Маргарита Шопова.