Завършил художественото си образование в Скопие, неотдавна Георги Балабанов подреди първата си самостоятелна изложба в галерия "Витоша". Скулптурите, изпълнени в дърво и метал, обособяват цялостно "психопространство", чиято музикалност откроиха с пърформанса при откриването Теодоси Спасов и Александър Илиев.
Пластиките на Георги Балабанов се отличават с вътрешно стегната, овладяна архитектоничност, както и с умерено използване на цветове, фактури, орнаменти и знаци. Съчетаването на различни техники - живопис, дърворез, релеф - е доста рисковано начинание, с което художникът се справя добре, балансирайки между чисто естетското звучене и изказа на лично светоусещане. Тези големи дървени фигури напомнят предмети, които от дълга ежедневна употреба са се превърнали в тотеми, в древни идоли, непомнещи броя на поколенията и жреците, но запазили някакво първично сакрално знание. Така "Притча", "Лотос", "Полифония" надхвърлят границите на националното и се полагат в полето на общочовешката култура. Тук те са в съзвучен и равнопоставен диалог помежду си. Културната им неопределеност преминава и в поредицата черно-бели рисунки върху платно, отличаващи се с чувство за ритъм и умерен драматизъм.
"Всеки вход е изход към нещо друго" - казва Георги Балабанов. И макар това да звучи като нещо средно между шопска пословица и даоска мъдрост, няма причини да не му вярваме. Още повече, че изложбата го потвърждава.

Ивомила Иванова