ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ
Уилям Мередит, носител на "Пулицър", американец и от няколко години български гражданин, жител на село Серафимово в Родопите, е удостоен с новоучредената награда на нюйоркските издатели.
Българската секция на Международния съвет за детска литература е предложила в Андерсеновия списък да бъдат включени имената на българите: Иван Цанев- поет, Виктор Паунов - художник, Кръстьо Станишев - преводач. На 23 септември в Делхи ще бъде церемонията, на която ще обявят новите членове на списъка и ще връчат голямата Андерсенова награда.
Два тома със стихове и пиеси на Иван Радоев (ИК "Жанет - 45") бяха официално представени в Двореца на културата миналата седмица.
Уилям Макбрайд изнесе лекция на тема "Философски рефлексии върху промените в Източна Европа" в СУ "Св. Кл. Охридски".
Хор "Детска китка" ще постави финала на Великденския музикален фестивал в Пловдив на 19 април, 11 часа в Концертната зала на Държавната филхармония. Матинето е с програмата от предстоящото участие на хора в Деветнадесетия музикален фестивал "Хале / 98", което ще се осъществи през месец май т. г.
На 25 и 26 април в залата на Театрална работилница "Сфумато" от 19 ч. гостува Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен, с "Лека нощ, мамо" от Марша Норман. Режисьор-консултант Възкресия Вихърова, сценограф - Александър Смолянов. Участват Ася Иванова и Антоанета Петрова.
Премиера на "Гаргантюа" по Франсоа Рабле се състоя в Народния театър за младежта на 4 април. Драматизация и постановка - Илиян Симеонов, сценография - Владимир Шишков, костюми - Стилен Тотев и Мариана Минковска, музикално оформление - Данко Йорданов. Спектакълът е реализиран с любезното съдействие на Центъра за изкуства "Сорос", Френския културен институт и фирма "Домейн Бойяр".
На 1 април излезе премиерата на моноспектакъла "Швейк" по Ярослав Хашек в Драматичен театър "К. Величков" - Пазарджик. Драматизация и сценография - Младен Младенов, постановка и звук - Валентин Ганев. Единствената роля се изпълнява от Руси Чанев. На 10 април спектакълът ще гостува в София на сцената на новооткрития Чешки център на ул. "Г. С. Раковски" до Театъра на Българската армия
На 7 април в Театър 199 се състоя 50-ото представление на "Три високи жени" от Едуард Олби. Превод Гергана Дойнова, постановка и сценография - Христо Христов. Участват Меглена Караламбова (награда на САБ за женска роля), Пламена Гетова, Таня Томова и Христо Живков.
Националната Асоциация на студентите-икономисти, която обхваща над 730 университета в 87 страни, с подкрепата на KPMG - България, организира национални Дни на кариерата'98 от 9 до 17 април в Пловдив, Варна, Свищов и София. Националните дни се организират под патронажа на г-н Стефан Софиянски.
В галерия"Гая" бе открита изложбата "Пролетна керамика Гая - 98" с творби на Рада Дичева, Елена Чанева,Силвия Чанева, Петринел Гочев, Светлозар Петков и Даниел Николов.
ХVI национален рецитаторски конкурс Шумен '98 за унгарска и българска поезия на тема "Любов и свобода" ще се проведе на 25 и 26 април. Той се организира от Министерството на културата, Унгарския културен институт - София, община Шумен и къщата-музей "Лайош Кошут". Конкурсът е посветен на 150 години от Унгарската национална революция, 175 години от рождението на Шандор Петьофи и 150 години от рождението на Христо Ботев. Участниците в конкурса, разделени в три групи - ученици, непрофесионалисти, артисти-професионалисти и студенти от ВУЗ по изкуствата, изпълняват по свой избор произведения от унгарска и българска поезия или проза (желателно е да са на Шандор Петьофи и Христо Ботев), с общо времетраене 10 минути. Освен по три награди в трите групи, ще бъде връчена и Голяма награда "Владимир Трандафилов" от Министерството на културата за изключително художествено изпълнение. Специални награди ще бъдат дадени от посланика и от военния аташе на Република Унгария. Краен срок за записване в конкурса е 20 април.
Излезе от печат брой 3-4 на списание "Читалище", посветено изцяло на 120-годишнината от Освобождението. Публикувано е и поздравление на президента Петър Стоянов до списанието по случай историческата годишнина.