С дружни усилия бдителното гражданство на Горна Оряховица успя най-после да се отърве от дългогодишния председател на читалище "Напредък" г-н Константин Цанев. Денят 27 март, в който в. "Култура" публикува обзорния материал "Много очи за едно читалище" , се оказа, че е и първи работен ден за новоизбрания читалищен председател - бизнесменът Атанас Петров, историк по образование.
Въпреки решението на окръжния съд във Велико Търново от миналата година, че изборът на г-н Цанев е законен, политическите сили в града не приемат подобна развръзка. На 7 март - след изтощителни и дълги битки Горнооряховският съд издава решение за насрочване на общо събрание, като се позовава на чл. 15 от ЗНЧ, според който 1/3 от читалищните членове могат да поискат извънредно общо събрание. И то се провежда! На 26 март в определения час на площада пред читалището освен културни дейци са пристигнали и внушителна група полиция... Напрежението нараства и в залата - подсвирквания, прекъсване на говорещите, неуточнен брой на присъстващите. След още няколко процедурни хватки ефектът е постигнат: председателят Константин Цанев, объркан, притискан от бодри и настървени стачкуващи самодейци, подава оставка. Нататък е ясно... От 325 присъстващи (от общо 610 редовни членове) за новия председател са гласували 244. Доволни са и от КТ "Подкрепа", свършиха си добре работата и основните политически сили...
Р.S. Три дни след паметното събрание представители на будната общественост в Горна Оряховица носеха венци и цветя на признателност, изпращайки в последния му път дългогодишния председател на читалище "Напредък" г-н Константин Цанев.
Как ли се гледат в очите довчерашните му противници?

Любен Русков