Салонът на изкуствата се открива в Националния дворец на културата на 30 април със спектакъл на "Ръсел Малифант Данс Къмпани". Трупата идва от Великобритания със своята премиерна творба "Критична маса" непосредствено след представянето й за първи път в лондонския "Плей Тиътър". Онези, които познават Ръсел Малифант като хореограф, определят творчеството му като движение по острието на бръснача и балансиране между танц и визуални изкуства. В същия ден се открива и изложбата "Съвременно българско изкуство - 60-70-те години". Експозицията е един шанс за повечето творби да излязат от притеснените пространства на Националната художествена галерия. Малко преди това в близост до южната фасада на НДК ще бъде открита инсталацията с хиперболизираното изображение на буква от глаголицата. Знакът, чийто автор е Георги Тодоров, от миналата година стана емблема на Салона.
Тази година програмата е изградена на отделни острови, всеки от които поставя своите акценти. Танцовият е ориентиран към експеримента. Тук за пръв път ще бъде представен спектакълът на Маргарита Градечлиева "Парабола", Бе ван Варк - немска хореографка с предпочитания към субкултурата и сцените на открито прави учебна програма за пърформанс техники, чийто финал ще бъде поставен с представление. Друго лице на танца, наречено данс-кино, ще бъде представено от още една британска трупа - "Ви-тол Данс Къмпани".
Полската култура, която отдавна не е била представяна по-цялостно у нас, ще гостува на Салона с експозиция на 161 графици - лауреати от Интерграфия/97, с прочутата Ванда Варска и един от динозаврите на полския джаз Анджей Курилевич. В театралната програма е отделен кът за мини-фестивал на драматургията на Богуслав Шефер.
Сред обширния музикален афиш меломанът сигурно ще очаква с любопитство клавирния концерт на Димитър Цанев, на който ще прозвучи цикълът "Двадесет погледа към младенеца Исус" на Оливие Месиан.
Една от константите в Салона - "Мюзик филм фест" този път заема периода от 22 май до 6 юни . 60 са филмите , които присъстват в тазгодишната програма. Акцентите й са: пънк-рок, джаз и Чешката нова вълна.
Книгата намира своето място в Салона на своя Пролетен панаир. А в това, че четенето вече не е занимание за самотници и писането не изисква самоизолация, ще се опитва да ни убеждава една програма, която ще демонстрира правенето на литературно списание пред очите на зрителите. Без редакционна намеса.
Децата също имат своя празник и своите занимания в Салона. Някои от тях са любопитни и за възрастните - например грузинският танцов ансамбъл, който представя аджарски фолклор. Програмата на "Пим-Пам" пък е направо адресирана към възрастните - в нея внуците представят любимите на своите баби италиански шлагери. Но с нов текст... И така нататък - до финала на фестивала. На 23 юни.

Елена Драгостинова