Александра Свиридова е родена през 1951 г. в Херсон. Учи 2 години в Художественото училище в Одеса и продължава образованието си във Висшия държавен институт за кино в Москва. Първият филм, над който работи, е арестуваният филм на Кира Муратова "Дългото изпращане". Александра Свиридова е автор на 20 филмови сценария и е сценарист и режисьор на още толкова телевизионни филми. Най-любимият й филм е "Варлам Шаламов. Няколко от моите животи" - филм-монолог на поета и политическия затворник Шаламов, преживял 20 години в сталинския лагер на Колима. Този документ е първият разказ за тоталната човешка несъстоятелност, за ужасите на един свят, в който хора могат да сварят и изядат други хора и в който е по-хуманно да убиеш, отколкото да оставиш човека жив в ада на най-страшното човешко падение. Забраняват филма през 1990 година, когато всичко останало вече е разрешено, защото неговото внушение е, че всеки разстрел от 1937 година може да се повтори и днес, системата не се е променила.
От март 1992 до април 1993 година Александра Свиридова работи в Руската телевизия заедно с Артьом Боровик като автор на предаването "Съвършено секретно". Това са поредица от журналистически свидетелства за сталинските лагери и властта на КГБ в Русия. В продължение на една година предаването "Съвършено секретно" има най-високия рейтинг пред аудитория от 150 милиона зрители.
През 1993 година Александра Свиридова е поканена от няколко американски университети с курс от лекции "Митове и реалности за нова Русия". За изключителни способности в изкуството американското правителство й предоставя правото да работи и живее в Америка.
Александра Свиридова е носител на Голямата награда на ХХII международен кинофестивал в Краков - "Сребърният дракон" - за филма "Историята на една кукла", на Голямата награда на IХ международен кинофестивал за документални филми в Москва за филма "Просека". За смелост и храброст в журналистиката тя получава стипендия от фонда "Лилиан Хелман и Дашиел Хамет", която се присъжда от Human Rights Watcн. През 1995 Oversis Press Club на САЩ отличава Свиридова като автор на най-добрия сюжет за годината за репортаж, излъчен по телевизионния канал на Wall Street Jоurnal. От 1996 година Александра Свиридова работи за фондацията "Shoah" на Стивън Спилбърг като интервюиращ и координатор за Източна Америка.
Разведена, отглежда син.