Пресцентърът на Министерството на културата разпространи съобщение, че вече са известни имената на първите осъдени за разпространение на пиратски компактдискове.
Любен Цветков, секретар на Съвета за закрила на авторското право и сродните му права при Министерски съвет и началник управление "Авторско право" в Министерство на културата съобщи имената на Александър Рогачев, Николай Христов и Красимир Тотев.
Рогачев живее и работи в София. Собственик е на верига от магазини за търговия с благородни метали. През лятото на 1997 г. се снабдява с около 9000 СD и наема помощниците си Христов и Тотев, за да ги окомплектоват с обложки и кутии и да ги продават в магазините му в Несебър. При една от проверките си местната полиция намира кашоните и ги изземва. Следствието на РСС - Несебър, и извършената в управление Авторско право при Министерството на културата експертиза доказват, че всички компактдискове (114 заглавия-албуми) са произведени и се разпространяват в нарушение на ЗАПСП и 87 ПМС/1996 г. Извършителите са подведени под отговорност по чл. 172а от НК.
В заседанието си на 14 април 1998 г. състав на Несебърския районен съд осъди тримата съответно: Александър Рогачев на 2 години лишаване от свобода, условно, с 5 години изпитателен срок, Николай Христов и Красимир Тотев - на по 1 година лишаване от свобода, условно, с 3-годишен изпитателен срок. На тримата са наложени глоби по 500000 лв., а предметът на престъплението - компактдискове, обложки, кутии, се отнемат в полза на държавата.
Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд.