Джиджета и други страхотии
Красимир Мирчев, известен като преводач от френски, есеист и неуморим книгоиздател, изненадващо създаде детска книжка заедно с художника Виктор Паунов. Книжка, пред която и най-щурата компютърна игра трябва засрамено да се прибере обратно в директорията си. Защото нейният свят, на книжката, е тъй омагьосващ, че прави даже възрастните да станат отново малки и с къси краченца страхливо да надничат в мрачния килер на естеството. От неговите кьошета се подават едни вампири, гундураци, змейове, вихрушки, самодиви, пъпчиви шарки и голи нави, едни джиджета се катерят по стълби, за да си наглеждат боба и опулен мратиняк плаши пилците.
Страшно, загадъчно, красиво. И много поучително. Красимир Мирчев е разказал за знайни и незнайни герои от народната митология с взискателност към езика, която ги е направила негови, авторски творения. А картините (не илюстрациите) на Виктор Паунов трябва да се видят, неприлично ще е да ги описвам. Удивителното въздействие на книжката обаче се дължи не толкова на двете силни авторски участия, колкото на тяхната сговореност. Думите са добавили към изображенията това, което те не могат, и обратно. Именно тази хармония е направила от "Вампири, гундураци, змей" поетичен свят. Щом я отвориш - и падаш в него.

Симона Мирчева
________________
Вампири, гундураци, змей. Написа Красимир Мирчев. Картините нарисува Виктор Паунов. Консултант Светла Ракшиева."Панорама", С., 1998