В България ще гостува магдебургският театър "Камершпиле" с пиесата на Константин Павлов "Персифедрон". Премиерата на немски език е била на фестивала "Спектакъл XIII - разширяване на Изток" през 1997 година.
Първото представление е на 6 май в Пловдив."Камершпиле", Магдебург, ще играе "Персифедрон" и на 8 май, петък, от 19,00 ч. в театър "София". След представлението е предвидена кръгла маса за пиесата и положението на съвременния театър в България и Германия.

К

ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ
Финансирането на киното и аудиовизията бе обсъдено на 27 и 28 април в НДК на семинар, организиран от програмата "Аудиовизуална Еврика" към Европейския съюз и Националния филмов център. В семинара, който бе открит от министъра на културата г-жа Емма Москова, участваха г-жа Силви Форбен - директор на Програмата "Аудиовизуална Еврика" - Брюксел, г-н Филип Мижо - финансов и банков експерт - Франция, г-н Кристоф Червони - финансов отдел на френския Национален филмов център, г-н Фанстен - директор по анализите, Висш аудиовизуален съвет - Франция, г-жа Ангелес Ангуло - зам.-директор на Banco Exterior - Испания, и г-жа Беатрис де Армаз - зам.-директор на Института за кинематография и аудиовизуални изкуства - Испания. От българска страна в дискусията участваха депутати от Комисията по култура и медии, Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол на Народното събрание, представители на Министерството на културата, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието и правната интеграция, Министерството на външните работи, БНТ, НСРТ, БНБ и др. Обсъдени бяха следните теми: увеличаване на финансовите ресурси за аудиовизуалния сектор; усъвършенстване на законовата рамка в светлината на хармонизация с европейското законодателство - печеливша карта за националната индустрия; модели на филмово финансиране включително в условията на валутен борд; ролята на телевизията за финансиране на филмовото производство; от национални към международни основи на финансирането.
Николай Балчев спечели конкурса в Министерството на културата и е новият директор на Българския културен институт в Прага. + + + На 30 април в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" учредителите на фондация "Манускрипта" организираха пресконференция, на която огласиха характера, целите и проектите на фондацията.
Стефан Груев пристигна специално за българската премиера на книгата си "Проектът Манхатън. Неразказаната история за атомната бомба и нейните създатели", издадена от "Отворено общество". Събитието се състоя в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". В голямата зала на Археологическия музей при БАН балет "Арабеск" представи колекция на Лати Маркова с участието на Ирина Сардарева - шапки, Ангелина Цветкова - бижута, и колекцията "Завръщане".
В рамките на майските културни празници на район "Триадица" на 4 май от 18 ч. в Камерна зала "Триадица" - бул. "Витоша" 15, ще бъде изнесен концерт "Родна песен нас навек ни свързва" , с който ще се отбележи 60-годишнината на маестро Валентин Бобевски и 40-годишната му творческа дейност.
В галерия "Александър" бе открита изложба от избрани рисунки на Иван Ненов.
На 4 май в сградата на Съюза на архитектите ще бъде открита изложбата "Архитектурата отново изкуство", организирана от Архитектурна агенция "Братя Кадинови".
Третото издание на националния конкурс "Млади музикални дарования" бе открито на 27 април с концерт на Младежкия симфоничен оркестър при НМУ "Л. Пипков" - диригент Михаил Ангелов.
От 3 април до 21 юни във Виена продължава юбилейната изложба "Векът на творческата свобода - 100 години сецесион"