Музикална енциклопедия, образователно предаване на БНТ, получи Първа награда за новаторска програма на годишния преглед на CIRCCOM (Европейска асоциация за телевизия) в Ирландия. Негов режисьор е Станислава Калчева, сценарист - Людмила Димова. Наградите бяха оповестени миналата седмица, а ще бъдат връчени на 27 май т.г. в Солун.
К

ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ
От 5 до 24 май се провежда ХХХI музикален фестивал "Пролет в Стара Загора '98", организиран от Министерството на културата и община Стара Загора. Фестивалът бе открит на 5 май с хоров концерт под наслов "100 години музикално дружество "Кавал". Вчера бе концертът на Александрина Милчева и Офелия Христова, на рояла - Ивайло Иванов. Днес Държавната опера - Стара Загора, представя "Островът на мечтите" от Роберт Щолц - първо изпълнение в България. На 9 май - Ден на обединена Европа, концерт ще изнесе вокална формация "Елиа". На 10 март - концерт-спектакъл "Ние, випуск '98" на Държавното хореографско училище - София". На 11 май - концерт на Велика Цонкова (цигулка) и Димо Димов (пиано). На 12 май - Камерен ансамбъл "Софийски солисти" и Камерна капела "Полифония". На 13 май - Държавна опера - Стара Загора, ще представи "Лучия ди Ламермур" от Доницети. На 14 май е представлението на Държавната опера - Пловдив, "Ернани" от Верди. На 17 май - концерт на мъжкия хор "Кавал". На 18 май - Държавната опера Стара Загора - арии и дуети из български опери. На 19 май отново "Островът на мечтите" на Старозагорската опера. На 20 май ще се представи ансамбъл "Оркестрал". На 22 май - тържествен концерт, посветен на 24 май - Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура. На 23 май - концерт на възпитаници - носители на награди от международни и национални конкурси от Средното музикално училище "Христина Морфова". На 24 май-премиерен концерт на Градския духов оркестър - Стара Загора. Музикалният фестивал, който се провежда в Стария театър, е организиран и със съдействието на Центъра за изкуство "Сорос" и Клуб "Отворено общество" - Стара Загора.
От 3 до 9 май в Дома на киното се провежда възроденият Балкански кинофестивал, организиран от Гьоте-институт - София, и Балканмедия - София. В програмата му са включени 25 стари и нови филма от Югоизточна Европа. България е представена с "Козият рог" на Методи Андонов и със "Закъсняло пълнолуние" на Едуард Захариев. + + + В най-стария немски театър на сенките в Оснабрюк се състоя премиерата на "Хайде да намерим съкровище" по Ханс Екерт Янош. Това е поредния куклен спектакъл за деца на режисьорката Катя Петрова, сценографката Свила Величкова и актьора Кристиян Хорнунг.
Министърът на културата Емма Москова и представителят на фондация "Левентис" в България Борис Хаджиев подписаха договор за реконструкция на гробницата в Бачковския манастир и Одеона в Пловдив, за което фондацията отпуска 300 хиляди долара, чието усвояване започва веднага.
След спечелен конкурс, проведен от Министерството на културата, кинорежисьорът Васил Живков, който досега беше директор на Българската национална филмотека, ще оглави Българския културен институт в Москва.
Традиционната награда за литературен дебют "Южна пролет" - Хасково, тази година беше връчена на Стоил Рошкев за стихосбирката "Ток", издадена от "Свободно поетическо общество", и на Рафаел Смирнов за "Гара Враждебна", издадена от "Литературен вестник".
Драматичен театър "Иван Радоев" - Плевен, представи на 5 май премиерата на спектакъла "Уста пълна с птици" - театрален колаж на Боян Иванов по Керил Чърчил, Дейвид Лан, Мария Арангелова и др. Постановка и музика - Боян Иванов, визуално решение и костюми - Людмила Петрова. + + + Централният куклен театър представи на 30 април премиерния спектакъл "Приказка за коня" по Л. Толстой. Сценичен вариант и постановка- Живомир Йокович, превод от сръбски - Таня Горчивкина, сценография и кукли - Стефка Кювлиева, музика - Войкан Борисавлевич, музикално ръководство - Данко Йорданов, постановка на танците - Таня Соколова.
В Софийската градска художествена галерия бе открита изложа рисунки на Любомир Каралеев.
Полското културо-просветно дружество "Владислав Варненчик" организира в читалище "Славянска беседа" вечер по случай празника на Конституцията - 3 май.
Ханс Хаттенхауер, професор по история на правото в Кил - Германия, изнесе две лекции за правовата държава в Софийския университет.
В Централния дом на архитекта на 12 май фондация "Бъдеще за България" ще представи номинираните детски рисунки от конкурса "Поглед в бъдещето", които ще бъдат изложени в сградата на Световната банка във Вашингтон.