Напусна ни Галя Бъчварова. Една от основателките на Българската национална телевизия и на Телевизионния театър. Тя беше редактор на първите постановки, които се излъчваха "на живо", остави записани в творческата си биография десетки телевизионни спектакли, в които работи с най-изтъкнатите български драматурзи, режисьори и актьори. В Златния фонд на БНТ са запазени заглавия на много от тях. Те всеки понеделник събираха пред малкия екран милионна публика, караха хората да плачат и да се смеят, да обичат българския театър, както го обичаше и тя.

Галя Бъчварова беше личност, носеща белезите на дълбока ерудиция, наследила най-хубавото от своя дядо, големия български актьор Стоян Бъчваров. Тя имаше тънък усет за драматургия, чувство за мярка в екранното слово, беше автор и преводач, умееше да създава успоредно професионални и приятелски отношения. Тя бе един от хората, които вградиха сянката си в националната телевизия, дори и с края на професионалната си кариера като ръководител на "Филмопроизводство и телевизионна драма".

Галя беше памет за българския театър, за първите години на телевизията. През нейната школа минаха много млади редактори, които "проходиха в телевизионната драматургия. Тя беше верен приятел, добър колега и всеотдайна майка. Не обичаше фалшивите сантименти и демонстрации на чувства.

Може би затова е редно да й кажем съвсем сдържано, че ние ще продължим да я носим в сърцата си, че тя ще бъде малка частица от всеки нов телевизионен филм. Напук на смъртта!

Мария Пеева