Софийски музикални седмици - XIX международен музикален фестивал, чийто директор е проф. Димитър Тъпков, представи програмата си, която тази година е в рамките на 18 дни - от 23 май до 9 юни. Очертани бяха основните акценти. Например поредицата от годишнини, които ще бъдат отбелязани - на акад. Марин Големинов (90), концерт в памет на Петър Ступел, дългогодишен директор на фестивала, на Месиен, Рахманинов, Гершуин, Бърнстейн, Бизе, Гуно. А сред изпълнителите - 75-годишнината на Юри Буков. Осезателно е присъствието на френската музика като своеобразен минифестивал. Ще има и два концерта по повод 50-годишнината от създаването на държавата Израел.
Значимо място е отредено на младите изпълнители, наши и чужди, а за пръв път в "Седмиците..." ще се проведат и майсторски класове за оперни певци (с Гена Димитрова) и камерна музика за цигулка и пиано (с проф. Владимир Аврамов и проф. Ружка Чаръкчиева). Предвижда се поредица от премиерни за България изпълнения. Сценичните прояви са малко - две премиери, представени на сцената на ДМТ "Стефан Македонски" ("Великата неизвестна" от Супе и "Дон Жуан" от Моцарт с кипърски продуцент), а за почитателите на балета ще има представления на трупа от Великобритания и на "Арабеск".
Международното участие е сравнително скромно: флейтистът Патрик Галоа, Шиндлоф-квартет от Великобритания, филхармонични солисти от Финландия, камерни изпълнители от Австрия, Югославия, САЩ, Израел, Гърция. Затова пък сред българските участници са най-авторитетни наши състави и солисти: Софийската филхармония с Емил Табаков (авторски концерт на Марсел Ландовски), Симфоничният оркестър на Българското национално радио, дирижиран от Милен Начев (състав, на който е поверено откриването и заключителният концерт), Националният филхармоничен хор с Георги Робев (ще изпълнят Реквием от Шнитке), Камерен ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров. Ще гостува и Русенската филхармония с "Нестинарка" на Големинов.
Общото впечатление е, че при невъзможността да се поканят за фестивала световноизвестни солисти и състави, организаторите са търсили най-добрия начин да направят програмата интересна и привлекателна с разнообразието и нетрадиционността си. Спонсорите съвсем не са малко - всеки участва според възможностите си. А сътрудничеството със Салона на изкуствата на НДК тази година е умерено и балансирано - с по 4 прояви, взаимно разменени.
С творби за Кирил и Методий ще започнат "Софийски музикални седмици" на 23 май в зала "България".

К