ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

От 12 до 16 май в Дома на киното се провежда Международен студентски фестивал, посветен на 25-годишнината от създаването на Кинофакултета в НАТФИЗ (под патронажа на Столичната община със съдействието на Центъра за изкуство "Сорос"). Българската филмова програма включва около 30 игрални и анимационни заглавия, създадени през последните няколко години. Чуждестранната програма представя 43 игрални, документални и анимационни филма от водещи киноучилища във Великобритания, Германия, Македония, Мексико, Русия, Франция и Япония.
В зала "Средец" на Министерството на културата бе открита изложбата "Пресвета Богородица в българската иконография и през погледа на зографа Христо Димов".
В Националната художествена галерия бе открита изложба живопис на Стефан Бъчваров (1907 - 1988 ). Изявата се организира със съдействието на Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол.
Община "Пловдив и фондация "Изкуство днес" организира от 11 до 17 май изложбата VIDEOART, на която ще бъдат представени видеоинсталации и филми на автори от България и чужбина.
Чешкият център и Бохемия клуб организираха премиера на издадената от Фондация "Отворено общество" книга на проф. д-р Боян Ничев "Непознатата позната Чехия" и юбилейна вечер по случай недоживяната 60-годишнина на Григор Ленков.
Съюзът на българските писатели и спонсорът на възобновената Национална литературна награда "Иван Вазов" - фирма "СтанТех" съобщават, че до 1 юни 1998 г. се приемат предложения за удостояване с наградата за 1997 г. за публикувано произведение през същата година. Художественият символ на наградата е бронзова статуетка с лика на Иван Вазов, паричната награда - 2.5 млн. лв. Предложенията могат да бъдат от творчески съюзи и сдружения, както и от отделни лица. Към тях трябва да бъдат прибавени три екземпляра от творбата. Адрес за получаване на повече подробности и предложения: 1113 София, ж.к. "Изток", бл. 5, ап. 1. "СтанТех" ЕООД, тел/факс 973 37 69 ; 973 37 81 ;70 97 48
Драматичен театър - Ямбол представи на 8 май премиерата на "Кошмарна история" от Кева Апостолова. Постановка - Симеон Димитров, художник - Александрина Игнатова, композитор - Никола Ваклинов, хореограф - Петя Стойкова. Участват Петрана Флорова, Таня Благоева, Михаил Лазаров и Димитър Димитров.
Министерството на културата, община Тополовград и читалище "Св. св. Кирил и Методий" организират от 11 до 17 май Трети национален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира, в който ще участват 21 състава. Министерството на културата е отпуснало за фестивала 1 млн. лв.
От 19 до 24 май в Силистра ще се състои VI международен куклен фестивал "Ян Бибиян", който единствен в света е предназначен за деца от 3- до 7-годишна възраст. Във фестивала ще участват 5 чуждестранни и 9 български театъра.
На 20 май от 18 часа в читалище "Славянска беседа" ще бъде отбелязана 40-годишнината от създаването на Българския есперантски театър (БЕТ). Театърът е създаден от група софийски професианални актьори под егидата на Българския есперантски съюз.
В СУ "Св. Климент Охридски" бе подписана "Харта за образователно, научноизследователско и културно сътрудничество" с частното Балканско училище.
На Шестнадесетия национален рецитаторски конкурс "Шумен '98" Голямата награда "Владимир Трандафилов" на Министерството на културата за изключително художествено изпълнение бе връчена на студентите от НАТФИЗ Стела Прокопиева, Владимир Димитров и Орлин Карагьозов. В група - ученици, първа награда получи Чавдар Димитров от Силистра, във група - непрофесионалисти - първа награда не се присъжда, в групата на артисти-професионалисти първа награда получи Кольо Михайлов, актьор от ДТ "В. Друмев" - Шумен. Специални награди бяха връчени от посланика и военния аташе на Унгария.
В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" бе открита изложбата "Паисий Хилендарски и неговата "История Славянобългарска", посветена на 120-годишнината от създаването на Народната библиотека и 1100-годишнината от основаването на манастира "Св. Георги" - Зограф.
Изложбата на словашката карикатура "Рисунка без думи = есперанто", която се открива на 19 май, ул. "Шипка" 6, е организирана от Словашкия институт в София и Съюза на българските художници.