География/Геометрия е изложба, която гостува в "Ата-Рай" от Виена. Нейният организатор г-н Петер Линднер притежава в австрийската столица галерия, която излага предимно автори, работещи в областта на минималистичното изкуство, абстрактно-геометричния стил и конструктивизма - понятия, които принципно се преплитат и допълват. Експозицията представя художници, работещи в тази насока, но обединени и от още един показател - река Дунав. Накратко - в "География/Геометрия" участват Джо Нимайер (Германия), Йозеф Лишингер и Роланд Гьошл (Австрия), Милан Добеш (Словакия), Янош Файо (Унгария), Лойзе Логар (Словения), Юлие Книфер (Хърватска), Велико Вуячич (Югославия), Атанас Василев (България) и Магда Чутак (Румъния). Изложбата се показва вече за пети път, след Виена, Будапеща, Братислава и Белград. Идеята на галериста е тя да пропътува из деветте крайдунавски страни. Изложбата е осъществена със съдействието на института КултурКонтакт, Виена, а у нас се представя с помощта на Австрийското посолство в София.
Представени са общо 15 работи, като е даден превес на българския участник. Сам по себе си този факт е любопитен, доколкото у нас няма традиции в тези стилистични посоки. Ето защо е интересно да се видят до работите на отдавна утвърдени имена като Роланд Гьошл и Юлие Книфер, например, петте сериграфии на Атанас Василев, които не отстъпват по качество на останалите. Тяхната отличителна черта е използването на по-интензивна, топла цветност - своеобразно отклонение от строгото, в известен смисъл "стерилно" излъчване на творбите.
"География/Геометрия" е добре балансирано съчетание на две тематични линии - геометрията като обединяваща художници от различни държави и географията като обединяваща различни посоки в мисленето за геометрията. Прецизното, сведено до съвършената простота обиграване на няколко геометрични форми се превръща в общ географски и най-вече "езиков" белег за художниците. Този език не е твърде богат на емоции и нюанси - той разчита на въздействието от абсолютната чистота на линията и цвета. Един стремеж, чието начало се корени още в героичните времена на модернизма.
Почти всички участници имат солидни биографии, което говори за внимателния подбор, направен от г-н Петер Линднер. В този смисъл традиционната за галерия "Ата-Рай" политика на отворени врати за чуждестранни художници е добре дошла. Сегашното положение не позволява чести гостувания на големи имена в България и подобни частни инициативи са изключително полезни.

Илина Коралова