Международен театрален фестивал
Варненско лято'98

От 29 май до 9 юни т.г. във Варна ще се проведе поредното издание на трупащия все по-голяма популярност Международен театрален фестивал "Варненско лято'98". Негови организатори са Българската асоциация за театър, община Варна и Министерството на културата. На специална пресконференция, проведена на 25 май, журналистите се запознаха с подбора на българските представления, извършен от тазгодишния селекционер на фестивала Венета Дойчева, с чуждите спектакли и с богатата паралелна програма от уъркшопове, семинари, изложби и други. Стана ясно, че селекцията е извършена след гледането на над 60 спектакъла от цялата страна, чиито премиери са били до средата на февруари, че международната програма на фестивала е по-голяма по обем от българската, че при организирането му са установени контакти с над 20 международни фестивали и други форуми, а с фестивалите в Сибиу (Румъния) и Истанбул е изградена взаимоизгодна и даваща вече резултат "верига", че акцентите в международната програма са два: ориентиране главно към алтернативни театрални търсения, и то предимно на млади театрали, и подчертан интерес към чужди спектакли с българско участие, че интересът сред зрителите е по-голям към българските спектакли, че цените на редовните билети са между 4000 и 10 000 лева, но има намаление за ученици, студенти и пенсионери и т. н.
Н. В.


Нужни са нови форми

А. П. Чехов, "Чайка", премиера - 1898

Точно век след думите на Чехов, пред прага на един друг век, театърът се изправя пред същия въпрос. Днес се поставя на изпитание смелостта на българския театър. Той има сили да извика на живот най-продуктивното от своя резерв, има сили да предложи нови естетически, морални, организационни решения. Обновлението означава да се открият динамични възможности за сценичен живот на съвременния театрален език. Гъвкавите съчетания на творчески и мениджърски идеи и форми ще дадат шанс да се стимулира движението и свободното творчество. Театърът ще потърси истинските си основания за художествено изразяване, ще намери истинските си служители, ще се допита до истинските си съдници. Откривателство, търсене, желание за една разумна промяна - това е мотото на деня.
Убедена съм, че хилядолетният живот на това старо изкуство се дължи на един постоянен парадокс - съчетаване на традицията с авангарда. Те живеят едновременно, дори и там, където не са така очевидни. Традицията притежава сила, ако не се консервира, а се обновява. Вярвам в естествената мъдрост на изкуството. Вярвам, че след новите форми в изкуството следват новите форми в живота. Нужно е да отворим очите, сетивата и разума си и да отговорим на предизвикателствата в края на един век, пред прага на едно хилядолетие.

Венета Дойчева
селекционер на "Варненско лято'98"


Селекционирани спектакли:
(по реда в афиша на фестивала)
"На дъното" по М. Горки, постановка Александър Морфов, Народен театър;
"Не се събуждай, Фийби" по Дж. Д. Селинджър, постановка Пламен Панев, ДТ - Пазарджик;
"Майстора и Маргарита" по М. Булгаков, постановка Стефан Москов, копродукция на ПЧТ "Ла Страда" и Театъра на Българската армия;
"Апокриф", постановка Маргарита Младенова и Иван Добчев, ТР "Сфумато";
"Славейковци", постановка Бойко Богданов, МГТ "Зад канала";
"Хамлет" по Шекспир, постановка Лилия Абаджиева, продукция на ДТ - Сливен, и Сдружение "Летен театрален университет";
"Томас Бекет" от Ж. Ануи, постановка Борислав Чакринов, ДТ - Варна;
"Малкият Ейолф" от Ибсен, постановка Пламен Марков, Театър 199.

Международно участие:
"Екзекутор 14", Театър "Жерар Филип", Франция;
"Имало едно време", Театър "Ла Терра Нуова", Италия;
"Спомени на ангели", Театър "ДАХ", Югославия;
"Сага за разградения двор или Семейството на мемоариста" на Цвета Софрониева, Ландес театър, Германия;
"Блясъкът на светкавицата", моноспектакъл на Алистър О'Лафлин, Великобритания;
"Тук беше СССР", Театър "черноеНЕБОбелое", Русия;
"И нищо друго освен истината", V-TOL Данс Кампъни, Великобритания;
"Хомо ксерокс II - Ранк сапиенс", Би Ван Варк Кълектив Танц, Германия;
"Евангелие по сенките", Народен театър - Битоля, Македония;
"43. Луна над хоризонта" по Чехов, постановка Иван Пантелеев, Нов театър - Рига, Латвия;
"Медея" (с участието на актрисата Светлана Гергова), Театър Мерц, Австрия;
"Когато настъпи часът на смъртта, приятелю", Театрална трупа "Таичи Кикаку", Япония;
"Филоктет", Национален театър "Й. Караджале", Румъния;
"Госпожица Юлия", Театър Младинско, Словения;
"Рожден ден" от Пинтър, постановка Галин Стоев, Люблянски университет, Словения.

Паралелната програма включва: изложба на театралния плакат и изложбата на детски рисунки "Визия за бъдещето"; семинарите "Сезон 97/98", международния "Драма, театър, медии" и семинара на директорите на театри; работна демонстрация на Театър "ДАХ"; представяне на съвременната френска драма; петдневния уъркшоп "Млади драматурзи"; тридневния уъркшоп "Нови техники на движението: Фелденкрайс", представяне на проекти на млади режисьори и - на финала - Общо събрание на членовете на БАТ.
По време на фестивала ще се издава бюлетин, списван от екип, воден от Олга Милчева - шеф на пресцентъра.