ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Анго Боянов връчи в Народния театър годишните литературни награди на своята издателска къща "Анго бой": за поезия - на Кристин Димитрова; за първи роман - на Маргарит Абаджиев; за литературна критика - на Михаил Неделчев; за сатира - на Тодор Климентов; за бохемско присъствие - на Любен Лачански.
В Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" бе открита изложбата "Из сбирките на османските библиотеки в България" XVIII - XIX век.", посветена на 120-годишнината от създаването на Народната библиотека и 20-ата годишна конференция на MELCOM Internationa.
Детската вокална група "Мечо Пух" и Театър 13 тръгнаха на турне с конкретен адрес: домовете за сираци и помощните училища в Пловдив - 26 и 27 май, Стара Загора - 28 и 29 май, Сливен - 30 и 31 май, Бургас - 1 и 2 юни, Кърджали - 3 и 4 юни. Ще бъдат представени спектаклите "Идва лято" и "Силуети".
Концерт, посветен на 60-годишнината на пианиста и педагога проф. Георги Кънев, ще се състои в Концертната зала на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив на 1 юни от 18 часа. Участват Женският камерен хор при Академията, Камерният оркестър от преподаватели и студенти, Академичният народен хор.
Министерството на културата, община Тополовград и читалище "Св. св. Кирил и Методий" бяха организаторите на Третия национален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира, в който участваха 21 състава. Министерството на културата е отпуснало за фестивала 1 млн. лв.
От 19 до 24 май в Силистра се проведе VI международен куклен фестивал "Ян Бибиян", който единствен в света е предназначен за деца от 3- до 7-годишна възраст. Във фестивала участваха 5 чуждестранни и 9 български театъра.
В читалище "Славянска беседа" бе отбелязана 40-годишнината от създаването на Българския есперантски театър (БЕТ). Театърът е създаден от група софийски професионални актьори под егидата на Българския есперантски съюз.
На Шестнадесетия национален рецитаторски конкурс "Шумен '98" Голямата награда "Владимир Трандафилов" на Министерството на културата за изключително художествено изпълнение бе връчена на студентите от НАТФИЗ Стела Прокопиева, Владимир Димитров и Орлин Карагьозов. В група - ученици, първа награда получи Чавдар Димитров от Силистра, в група - непрофесионалисти - първа награда не се присъжда, в групата на артисти-професионалисти първа награда получи Кольо Михайлов, актьор от ДТ "В. Друмев" - Шумен. Специални награди бяха връчени от посланика и военния аташе на Унгария.
Читалище "Н. Й. Вапцаров - Червен бряг, отбеляза 90-ата си годишнина с тържествен концерт-спектакъл, в който участваха самодейни състави на читалището. На следващата вечер, 21 май, читалищният самодеен театър представи "Районна болница" от Христо Бойчев.
От 26 май до 2 юни за първи път се организират Дни на детското творчество - Благоевград '98. В програмата са включени концерти, театрални представления, фолклорни и балетни спектакли, спортни изяви, конкурс за детска рисунка, авторско четене на детски и юношески творби.
В изложбената зала "Средец" на Министерството на културата бе открита изложба от илюстрации на Борислав Ждребев. Представени са 120 илюстрации по творби на Братя Грим, Даниел Дефо, Вилхелм Хауф, Карен, български автори и 60 корици на книги от 80-те години.
В галерия "Ата-Рай" е представена изложба на Надежда Олег Ляхова, озаглавена "Ламаринени дупки".
В галерия "Стълбата" е показана изложба живопис и малка пластика на Сашо Костов.
Галерия "Натали" представя изложба художествен текстил на Силвия Нечева.
В клуб-галерия "АВЕ" се откри изложба на пловдивските художници Венета Маринова, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Николай Минчев и Румен Жеков.