Направи добро - изяж говно!

Следват думите на Валентин Ганев, казани от сцената на Военния театър и излъчени по телевизията по повод награждаването му с "Аскеер" за най-добро изпълнение на мъжка роля:
"Не, аз държа да кажа нещо преди това. Благодаря ви. Искам да благодаря на колегите си от Военния театър, че ми предоставиха възможността да кажа публично нещо, на което особено държа.
В театъра има едни хора, които много рядко биват изписани с големи букви на афишите. Тези хора, с тяхното многолико умение, седят винаги в дъното на един художествен факт. Искам да благодаря на съдбата, че преди около 15 години ме срещна с един човек, чието ренесансово умение преобърна моето мислене за това как човек трябва да присъства в българския театър. И въобще в театъра.
Дами и господа, моля ви да станете и да почетете на крака паметта на големия български театрален художник Койчо Коев.
(Музиката спира, всички стават.)
Аз ще запазя за себе си каската на този воин, а самия него (сочи статуетката) ще предам в семейството на Койчо Коев с надежда да се срещнем в един по-добър свят; с което се надявам, че изразявам мнението на всички колеги, работили някога с Койчо - с човека-театър Койчо Коев.
Благодаря ви."
А ето как бе отразена случката на другия ден в столичните вестници.
"24 часа" в рубриката "Долче вита": "Този път нямаше благотворителни изцепки. Никой от наградените не хариза парите си. Дори носителят на най-добрата мъжка роля Валентин Танев (вероятно Ганев) запази плика и тялото на "Аскеер"-а си(?!), а даде каската(?!) на семейството на починалия сценичен майстор(?!) Койчо Коев."
В. "Сега": "Валентин Ганев отнесе(?!) приза за водеща мъжка роля за интерпретацията на професор Хигинс в "Пигмалион" от Шоу."
И за да не остане никакво съмнение в "отнасянето", под съпровождащата снимка отново четем: "Артисти аплодират Вальо Ганев, който отнесе "Аскеер" за централна мъжка роля."
"Труд": "Валентин Ганев бе обявен за най-добър актьор за изпълнението си в "Пигмалион", постановка на Леон Даниел в Народния театър. Ганев спечели в оспорвана конкуренция с Наум Шопов и Михаил Петров. "Още преди церемонията казах, че не завиждам на никого, който вземе награда преди Наум Шопов", каза той, след като получи приза от Татяна Лолова."
Подозрително еднакъв текст може да се прочете и в "Стандарт": "Най-добрият актьор според фондация "Аскеер" за 1998 година се оказа Валентин Ганев - като професор Хигинс в "Пигмалион" на Бърнард Шоу в Народния. Вальо надделя в изключително оспорвана конкуренция с Наум Шопов и Михаил Петров. Ученикът на Сергей Бондарчук се поклони за признанието, но достойно отбеляза: "Не завиждам на никого, който вземе награда преди Наум Шопов." Ганев прие "Аскеер" от ръцете на Татяна Лолова. "Превърнах се на щатна връчителка на мъжки награди", похвали се Лолова."
"Новинар": "Партньорът на Рени Врангова от спектакъла по Бърнард Шоу Валентин Ганев грабна(?!) наградата за водеща мъжка роля."
И още, пак там: "Никой от призьорите този път не дари паричната си премия от 1000 ДМ за сирачета или бедстващи колеги. Симптоматично."
(Край на цитатите.)
О, Вальо, ти ли грешно се моли, Бог ли грешно те разбра!

Руси Чанев