ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Поетът Иван Теофилов беше преизбран на нарочно събрание за председател на Сдружението на български писатели. Въпреки усилената си предизборна кампания поетът Кирил Кадийски не събра достатъчно гласове.
Театрална компания "Контрапункт", Драматичен театър "Апостол Карамитев" - Димитровград и Фондация "Концепция за театър" представиха на 3 юни премиерата на "Жената като бойно поле" от Матей Висниак. Постановка и музикално оформление - Владимир Петков, сценография - Петър Митев, хореография - Татяна Соколова, превод - Светла Панчева. Участват Стефка Златкова, Диана Спасова и Силвестър Силвестров.
В края на месец май т.г. Иван Добчев постави в ловешкия театър "Празникът на планетата Земя" от Евгени Василев.
Театър "Кремиковци" представи "Полковникът-птица" от Христо Бойчев. Режисьор - Явор Спасов. Спектакълът е посветен на 35-годишнината на "Кремиковци" - АД.
От 22 май до 29 май в галерия "Витоша" се проведе "Антикварен салон '98", който представи експонати от българските антиквариати и частни колекции.
"Медиите и езикът им/ни" беше темата на двудневна кръгла маса, проведена в Столичната библиотека. Нейни организатори бяха Академично Славистично дружество, СУ "Св. Кл. Охридски" - Факултет по славянски филологии, и Институт по български език - БАН.
Приключи националният конкурс "Интелект '98" във Велико Търново. Литературните награди определи жури с председател Михаил Неделчев: голямата награда за поезия - Мира Душкова за "Пробвам историите като дрехи"; голямата награда за белетристика - Владимир Шумелов за сборника с разкази "Между Бекет и аз". В раздел "Журналистика" жури с председател Светла Андреева отличи с голямата награда Снежана Иванова /В. Търново/.
Изложба живопис на Георги Баев се открива днес в 18 ч. в галерия "Червеното пони" - Пловдив - Стария град.
В изложбената зала "Средец" на Министерството на културата бе открита изложбата "Цветове на красиви мечти" на художничката Боряна Занова и нейното детско студио. Експозицията съдържа 26 пластични картини. Художничката е посветила творбите си на децата, с които работи от 10 години в частното студио "Пластична живопис".
На сцената на читалище "Искра" - Казанлък, се състоя премиерата на "Любовта към трите портокала" по Гоци. Драматизация - Рада Москова, постановка - Съби Събев. Театър "Любомир Кабакчиев" е учреден през месец април 1998 г като автономно направление в структурата на читалище "Искра". В галерията на Полския институт в София на ул. "Граф Игнатиев" 12 на 8 юни от 18 ч. ще се състои премиерата на книгата "Лапидарии" от Ришард Капучшински в превод на Благовеста Лингорска. Книгата е издадена от "Карина М" и ще бъде представена от Виолета Мицева.
Театрален преглед "Весел Патиланчо", посветен на 1 юни - Международен ден на детето, се състоя от 26 до 28 май в Държавния куклен театър - Шумен.
В галерия "Арт 36" днес се открива изложба живопис "Жените, жените..." на Дария Василянска.
В читалище "Славянска беседа" със съдействието на Словашкия институт в София бе открита изложбата "Избрани творби от Международното биенале на илюстрацията - Братислава".
Изложба графика на Катарина Ваврова и Владимир Гажович бе открита в Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Премиера на книгата "Събота вечер на свещи" от Хораци Сафрин в превод на Божко Божков ще се състои на 11 юни от 18 ч. в галерията на Полския институт. Книгата е издание на УИ "Св. Кл. Охридски".
"Политическа фотография '98" е подредена в Народното събрание със съдействието на галерия "АВЕ".
В галерия "Ирида" са показани рисунки на Стефан Марков.