На 2 юни в Дома на киното се състоя премиерата на първата книга на Борислав Колев "Горчиво кино". Представи я Геновева Димитрова:

Чувствам се малко неловко, тъй като милите думи, които се готвя да изрека, могат да бъдат заподозрени в пристрастност към свиден приятел. От друга страна съм щастлива, че имам удоволствието да представя първата книга на един от първите ми приятели в киното. С Борето Колев поехме заедно още от кандидатстудентските изпити във ВИТИЗ, та до днес. За други дванадесет години може и да не са чак толкова дълъг отрязък от време, но за него те са съдбовно важни. През този период той прочете много книги и гледа много филми, изпи реки от червено вино, смени няколко редакции, жени се два пъти, създаде две дъщери, пробва се в телевизията, написа неколкостотин колонки "От пръв поглед"... И най-важното - със замах преобърна критическия дискурс с краката нагоре, замени наукообразните клишета със словесно епикурейство, от което заизскачаха весели и горестни метафори за киното и живота. За моя гордост, предполагам и на колегите ми, това се случи преди всичко на страниците на "Култура". За Борето критиката се оказа интелектуално-сантиментална игра - той неуморно рита думите и техните значения като топка във вратата на филмови създатели, сякаш все още преодолява несбъднатата мечта да бъде футболист. А такъв той не е станал поради лоша дисциплина. Продължава да е палав филмов мислител, но пък е пословично дисциплиниран автор.
И ето, малко след като навърши Христовата възраст, Борето ни изненада с първата си книга "Горчиво кино" (издателство Атлантис - ГК). Събраните 27 разговора с български и чуждестранни кинаджии разкриват част от нрава му - да се разтваря пред събеседника, без да изчезва, да слуша внимателно и да изтръгва признания, които очертават контурите на днешната филмова и дори обществена нагласа. Тези срещи на Борислав Колев са витални и умни, тъжни и сочни. Нещо повече - те са адекватни на своите обекти. И надскачат прословутия Борев критически сленг. Дори най-вдъхновените пуритани на езика ще останат с пръст в уста - стига да прочетат "Горчиво кино". А самото оформление на книгата - дело на съпругата му Мария Ландова, е адекватно на Боревата уж-несериозност.
На добър час, приятелю! До следващата книга!