ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На първото си заседание новият Управителен съвет на Съюза на архитектите в България избра за свой председател арх. Танко Серафимов. Заместник-председатели и главен секретар се очаква да бъдат избрани на следващо заседание в края на юни.
В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" със съдействието на Националния литературен музей е подредена изложба от ръкописи, снимки, документи, илюстрации, постъпили във фонда на литературния музей през 1993 - 1998 година. Представени са ценни сбирки на книги, старопечатни издания, ръкописи, фотографии, рисунки, лични вещи, свързани с живота и творчеството на Иван Вазов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Николай Лилиев, Александър Геров, Иван Богданов, Фани и Чавдар Мутафови, Евгения Марс, Вадим Лазаркевич, Стоян Венев и други изтъкнати културни дейци.
Програма "ФАР III - Интелектуална собственост", Съюзът на българските филмови дейци, "Филмаутор" и Националният филмов център със съдействието на Министерството на културата, Българската национална телевизия и "София филм" ЕАД организираха на 5 юни семинар на тема "Интелектуалната собственост в Европейския съюз. Интеграция на България." Семинарът се водеше от експерти в областта на авторското право в аудиовизията г-н Габриел Оер и г-н Ален Мож - Франция, и г-н Джон Кром - Великобритания.
120- годишнината от установяването на дипломатически отношения между Франция и България бе отбелязана с откриването на изложба във Френския институт в столицата под патронажа на Надежда Михайлова - министър на външните работи на Република България, и Юбер Ведрин - министър на външните работи на Република Франция.
В Националния дворец на културата Общественият комитет за честването на 200-годишнината от рождението на Пушкин и Националната комисия за ЮНЕСКО, със съдействието на Руския културно-информационен център организираха на 3 юни Вечер-концерт по случай откриването на празниците, посветени на годишнината от рождението на Пушкин.
В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" издателство "Оларт" представи книгата "Невидимата сила" от Вера Грозева.
В Свищов се проведоха Десетите хорови празници "Янко Мустаков", посветени на 130-годишнината от основаването на първия български хор.
По случай 20-годишнината от създаването на хора на момчетата "Гусларче" в НДК се състоя юбилеен концерт-матине под диригентството на Мира Сиракова.
На сцената на читалище "Искра" - Казанлък, се състоя премиерата на "Любовта към трите портокала" по Гоци. Драматизация - Рада Москова, постановка - Съби Събев. Театър "Любомир Кабакчиев" е учреден през месец април 1998 г. като автономно направление в структурата на читалище "Искра".
В галерията на Полския институт в София се състоя премиерата на книгата "Лапидарии" от Ришард Капучшински в превод на Благовеста Лингорска. Книгата е издадена от "Карина М" и ще бъде представена от Виолета Мицева.
Театрален преглед "Весел Патиланчо", посветен на 1 юни - Международен ден на детето, се състоя от 26 до 28 май в Държавния куклен театър - Шумен.
В галерия "Арт 36" се откри изложба живопис "Жените, жените..." на Дария Василянска.
В читалище "Славянска беседа" със съдействието на Словашкия институт в София бе открита изложбата "Избрани творби от Международното биенале на илюстрацията - Братислава".
Изложба графика на Катарина Ваврова и Владимир Гажович бе открита в Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Премиера на книгата "Събота вечер на* свещи" от Хораци Сафрин в превод на Божко Божков се състоя в галерията на Полския институт. Книгата е издание на УИ "Св. Кл. Охридски".
"Политическа фотография '98" е подредена в Народното събрание със съдействието на галерия "АВЕ".
В галерия "Ирида" са показани рисунки на Стефан Марков.
От 15 до 25 юни в галерия "Ата-Рай" ще бъде показана изложбата на Кирил Златков и Иван Филипов "Опити с кучета".
На 10 юни в галерия "Александър" се откри изложба рисунки и живопис на Георги Павлов - Павлето (1913 - 1995)
"Забравени заливи" е изложбата рисунки на Стефан Марков в галерия "Ирида" от 3 до 22 юни.
Галерия "XXL" представя от 9 до 27 юни изложбата на Милко Павлов "Границите на рая"
Изложбата "Избрани творби от Международното биенале на илюстрацията - Братислава" беше открита на 1 юни в читалище "Славянска беседа", София.
От 4 до 20 юни галерия "Крида арт" представя изложба скулптура на Ивайло Савов.
В Артсалона на "Фестинвест", издателя на в-к "Кеш", на 9 юни се откри фотографска изложба "Пътищата" от Вилмар Кьониг. Изложбата се представя със съдействието на Гьоте институт, София.