ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

За първи път
тази година пълните отличници на седемте столични училища по изкуствата (Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил Философ", Националното музикално училище "Любомир Пипков", Националният учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура, Средното художествено училище за изящно изкуство " Академик Илия Петров", Средното художествено училище по приложни изкуства и Държавното хореографско училище) получиха дипломите си за завършено средно образование на специално тържество, чийто домакин бе Националното музикално училище "Любомир Пипков". В зала 11 на Националния дворец на културата ресорният заместник-министър на културата Николай Поляков връчи дипломите и специални награди на най-добрите абитуриенти, а те са 11. В продължение на създадената преди години традиция и подписано споразумение, и тази година без приемен изпит в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще продължат образованието си 22 ученика от Националната гимназия по древни езици и култури, които са защитили с отличие дипломна работа пред академична комисия.
Маргарита Гочева

Министерството на културата обяви конкурс по документи за длъжността директор на Националния исторически музей - София. Документите се приемат на адрес: София, Министерство на културата, бул. "Александър Стамболийски" № 17, служба "Личен състав", етаж V, стая 505, всеки работен ден след 14. Срокът за подаването им е до 22 юли т. г.

В изложбената зала "Средец" на Министерството на културата бе открита изложба живопис на Мая Дочева. Показани са 30 живописни творби с тематика от четирите сезона в Берковица, обединени в цикъл, озаглавен "Бързия".

Общонароден комитет, учреден под егидата на вицепрезидента на Република България г-н Тодор Кавалджиев, Министерството на културата и Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще организира честването на 100-годишнината на храма "Св. Стефан" в Истанбул. На вниманието на гражданите ще бъде предоставен за подпис юбилеен адрес, който ще бъде връчен на българската колония в Истанбул.

В галерия "Арт 36" е открита изложба на Магда Абазова и Иван Кирков.
Осмата годишнина от създаването на "Галерия 8" във Варна бе отбелязана с откриването на обща изложба на художници, представяли свои творби в нея.
Издателство "Хемус" организира в галерия "Александър" премиера на "Последна свобода" (есета за цивилизацията, изкуството и таланта) от Енчо Мутафов. Книгата бе представена от Димитър Коруджиев.

Националният комитет на Българския червен кръст организира със съдействието на Грандхотел "София" и галерия "Ломи" благотворителна художествена изложба "Изкуство за живот", средствата от която ще отидат в помощ на деца, болни от анемията на Кули.

На 22 юни в Малък градски театър "Зад канала" актьорът Явор Милушев представи книгата си "42 - 23".

Концерт на камерен ансамбъл "Шопенови солисти" под диригентството на Марек Древновски се състоя в НДК. Изпълнени бяха творби на Шопен, Шелиговски, Килар и Гурецки. Изявата бе организирана от Полския институт в София, Салон на изкуствата, в сътрудничество с фондация "Ценности".