Разцъфнал кестен
в двора на Баш майстора

Кой е режисьорът на "Специалист по всичко" и "Баш майсторът"? Този въпрос не става за телевизионна загадка с 15 импулса в минута. С повишена трудност е. Могат да отговорят само специалисти по кино. Ето го отговорът: Петър Василев - Милевин.
Такава е съдбата на този достоен кинаджия - филмите му са по-известни от името му. Което не е чак толкова лошо. Защото е пълно с хора, дето всички ги знаят, но какво толкова са свършили, че да ги знаят, не е ясно. А Петър Василев - Милевин, без да е раздут медиен герой, своята работа си я е свършил добре. Вижте: "Кит", "Тихият беглец", "Два диоптъра далекогледство", "Сто тона щастие", "Маневри на петия етаж", "Левакът"... Както подсказват заглавията, режисьорът има вкус към така дефицитната за киното ни комедия. Той я обича, тя също го обича и с любов са се родили хубави неща.
Г-н Милевин е от рядката порода наши автори, които не смятат, че т.нар. жанрово кино е втора ръка изкуство. Това винаги го е обричало да е на втора линия, когато се раздават награди, звания и разни други благини. Но пък хората харесват весело-тъжните му филми.
Г-н Милевин вече не снима. Останали са му спомените: за учението при класика на руската комедия Григорий Александров; за приятелството с големите фигури Конрад Волф и Азис Несин; за един красив танц с легендарната актриса Любов Орлова; за това, че със "Следите остават" е открил за киното ни Стефан Данаилов; че е работил с повечето от най-личните ни артисти; и как на един кинофестивал във Варна публиката разбила вратите на салона, за да гледа "Специалист по всичко"...
Пролетта г-н Милевин ми се обади по телефона: "Ела да видиш, вика, как е разцъфтял кестенът в нашия двор. Страшна красота!".
На 26 юни той стана на 80. Тези, които го ценим, му пожелаваме още много години да се радва на разцъфналия кестен. И да е спокоен. Защото неговите следи в българското кино остават.

Борислав Колев