Кино по време на световно III

"Тръгнаха си българи леваци, свили трикольор байраци" - изхриптя Тошо Рендето, бивш ляв бек на Ботунец и настоящ бачкатор, излязъл в отпуск специално за световното.
В друго време Тошо би се гордял, че така хитро е сменил думите на чалгата за нашата system, която уж беше forever. Сега обаче не се чувстваше горд. Той беше нещастен. Седеше сам на маса пред Синьото кафе в утрото на 25 юни, часове след мача с Испания, и се мъчеше да гони махмурлука с бира. Въобще не си бе лягал, кел файда да си ляга, тъй и тъй нямаше да заспи. Даже не си бе махнал грима в бяло, зелено и червено от лицето. Гримът се беше размацал по физиономията му и така Тошо изглеждаше още по-печален.
"Тоя Зума, еба ти тъпанарина, копеле..." - каза си го без хъс, без злоба. После се поколеба дали да не мушне още една бира, отказа се, стана тежко и се затътри нанякъде.
Стигна до кино "Сердика". Даваха филма за "Спайс гърлс". "Откога не съм ходил на кино" - помисли си Тошо. И понеже не му се прибираше вкъщи, какви да ги кърши там, само да се нервира, влезе в салона. Той не си падаше по песните на "спайските", обаче мацките си ги биваше. Особено пък таз, Виктория, дето е гадже на Дейвид Бекъм от "Ман юнайтед". И другата, с големите цици - Гери ли, Мери ли, как беше...
Филмът излезе адски тъп, не'кви ученички наоколо се кефеха, на кво толкова се кефеха Тошо не разбра. Пък и не му пукаше. Пак го връхлетя мачът с испанците. И той за сетен път си помисли това, което си мислеше всеки български фен: че нашите може и да бяха пълни некадърници, обаче корумпираните типове от ФИФА дори не ги оставиха сами да се издънят. Типовете се застраховаха с яки съдийски резачки - да не би да стане чудо като на "Парк дьо пренс" или после в Щатите, тъмните балканци пак да им объркат сметките, а оттам и бизнеса. То чудото не можеше да се случи, но типовете бяха ужасно наплашени. И майката таковаха на играта с бакалските си далавери.
Този шмекерски филм бившият ляв бек на Ботунец го бе гледал много пъти в селските групи, сам бе участвал в него. Сега го видя на световно, и то не само на нашия последен мач. И какво от туй, че артистите бяха от друга класа...
На екрана Виктория съблазнително си въртеше задника. Но там, на мястото на задника й, на Тошо му се привиждаше сурата на онова холандско хюмне, реферът Ван дер Енде. Той надуваше бясно свирката, червените му като шебешки гъз бузи бяха напомпани до пръсване.
"Духай, духай, да ти го начукам" - рече си Рендето. Тогава бузите на холандеца експлодираха, пред очите на Тошо причерня и той изля всичката си мъка и ярост в рева, който ечеше от агитката ни на стадиона в Ланс: "Мафия!".
Никой в салона не му обърна внимание. Ученичките продължиха да се друсат безметежно, а ревът потъна в поредното парче на "Спайс гърлс".

Борислав Колев