Галерия 8 е част от съвременната ни култура вече 10 години. Борис Стателов е човекът, който създаде тази първа частна галерия в България. Но по-важното е, че успя да запази очарованието и духовната атмосфера на това място в центъра на красивата и прагматично-буржоазна (в по-голямата си част) Варна.
"Галерия 8" всекидневно осъществява съкровеното желание на галериста за общуване с изкуството. Той не се ръководи от търговски мотиви. Галерията му подслони и даде нова енергия на разпадащия се "монмартърски дух" на варненския "Вулкан". Художниците се сдобиха с място, в което да излагат картините си за продажба при истински приятел и съмишленик. Авторите се чувстват комфортно в малките бели помещения, защото за всеки, който "знае за какво става дума", е ясно, че не алуминиевата дограма прави галерията.
Кръгът от приятели на "Галерия 8" е голям и включва не само варненски художници. Имена като Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Божилов-Слона, Йордан Кацамунски, Ангел Станев и други се изявяват с неща, правени най-често специално за галерията. Стателов често прави изложби, свързани с идея за формата или контекста на творбите. Изпраща на авторите платна и рамки, грижи се за всичко и се забавлява. И както в джаза, когато музикантите свирят без предразсъдъци и изпитват удоволствие от това, публиката също се радва.
Вероятно трябва по-често да се вглеждаме в Периферията, за да разберем качествата и на Центъра. "Галерия 8" има своя атмосфера - аристократична, естетска, камерно-кавалетна. Във Варна времето се движи по-бавно и галерията е един от факторите, които "динамизират" културния живот на града.

Кирил Златков