Във Варна на 18 юли за осемнайсти път на сцената на Летния театър се открива Международният балетен конкурс. 154 кандидати от тридесет страни на планетата ще се борят за престижните награди. Конкурсът се провежда под почетния патронаж на съпругата на президента на Република България г-жа Антонина Стоянова, под председателството на министъра на културата на Република България и под егидата на Международния танцов комитет при ЮНЕСКО. И тази година традицията е спазена: в състава на журито четем имената на творци със световно признание. Почетен председател на журито е Нина Кираджиева, а председател проф. Петър Луканов. Членове: Бисер Деянов, Дина Бьорн, Валентин Елизарев, Дитмар Зайферт, Дорис Лайне, Киозо Митани, Красимира Колдамова, Леонис де Пиан, Мерих Чименджилер, Наталия Безсмертова, Наталия Макарова, Розела Хайтауър, Силвия Томова, Сяо Сухуа и Ярослав Славицки.
Огромният брой на кандидатите (между тях присъстват имена на лауреати от конкурсите в Париж, Осака, Москва, Джаксън) недвусмислено говори, че конкурсът във Варна е съхранил своя престиж и привлекателност.
Организационният комитет с немалко усилия успя десетократно да увеличи наградния фонд - тази година той донякъде се доближава до фондовете на останалите големи фестивали. Но не това привлича младите таланти. Да станеш победител във Варна е сигурна гаранция за световна кариера. Освен задължителните три тура, връчването на наградите и концерт на лауреатите, програмата включва голяма теоретична конференция на тема "Значението на международните конкурси за развитието на балетното изкуство" и супер галаконцерт "Среща на поколенията", включваща лауреати от 18-ия конкурс от предишни негови издания, както и лауреати на международния балетен конкурс - Париж. От 15 до 30 юли паралелно с фестивала ще се състои и станалата вече традиционна "Международна лятна балетна академия" със специалностите класически танц, репертоар Бурнонвил и съвременни техники. Педагозите са: Розела Хайтауер, Бисер Деянов, Лили Драгулева, Катя Петровска, Михаил Крапивин и Имме Далберг.

Маргарита Михайлова