ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ


Почетна награда - специално изработени камертони от германската фирма "Хорст Уинтър", връчи музикална къща "А Камертон" на всички участници в Първия фестивал на православната музика. Официалната церемония по връчване на камертоните се състоя в столичния храм "Св. вмч. Параскева". С поредица Духовни концерти с участници от фестивала (в София и Казанлък) музикалната къща-организатор приключи най-амбициозния си проект за сезона.
Отсега са постъпили заявки за участие и в следващия международен фестивал на православната музика, които музикална къща "А Камертон" и организационният комитет на фестивала под председателството на Валентин Бобевски са решили да превърнат в ежегодна традиция.
Р. К.

"Софийско лято '98" продължава на 18 юли от 18 ч.с концерт в Камерна зала "България" на Албена Данаилова - цигулка, и Виолета Попова - пиано. В същата зала на 20 юли от 18 часа концерт ще изнесе Анна Стойчева - пиано. На 21 юли в НМ "Земята и хората" ще се представят Соня Маринова - сопран, и Евгения Симеонова - пиано. На 22 юли в същата зала от 18.30 ч. концерт на Савелина Кънчева - пиано. На 23 юли от 18 ч. в Камерна зала "България" концерт на Мичо Димитров - цигулка, и Виолета Попова - пиано.

"Дом за всяко дете" е документален филм на Илия Луков, оператор - Любомир Любенов, чиято премиера бе свързана с разширяването на дейността на фондацията "На децата с любов".

В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" със съдействието на Църковноисторическия и архивен институт при Българската Патриаршия се състоя премиера на книгата "Българската светиня на Златния рог" (история на българската църква "Св. Стефан" в Цариград) от ст. н. с. д-р Христо Темелски. Изданието бе представено от чл-кор. проф. Константин Косев.

От 15 до 17 юли за трети пореден път в Стара Загора се провежда национален фестивал за ромска музика и песен.

На 17 юли в София се проведе международна конференция "Институционални гаранции за свободата на изразяване". В три сесии се обсъжаха темите "Международни стандарти за свободата на изразяване и медиите", "Проблеми при прилагането на международните стандарти в българското законодателство и практика" и "Свободата на словото - право и отговорност. Съдебна практика - журналистическа етика". Модератори на дискусиите бяхя доц. Весела Табакова от Факултета по журналистика и масова комуникация, Борислав Петранов от Интерайтс - Лондон, и Борислав Белазелков от Софийския градски съд. С доклади участваха Ван Луун от секция "Медии" при Дирекцията по правата на човека към Съвета на Европа, конституционният съдия Димитър Гочев, член на Европейския съд за правата на човека, доц. Георги Лозанов, член на НСРТ, Йонко Грозев от Българския Хелзинкски комитет, Кина Чутуркова и Румен Ненков от Върховния касационен съд, Радомир Чолаков, главен секретар на БНТ, журналистите Христо Буцев и Васил Чобанов и др. Конференцията е част от проекта "Медии - права и право", реализиран от фондация "Приложни изследвания и комуникации".