ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Изложба, посветена на живота и творчеството на големия български историк проф. Петър Мутафчиев, беше открита миналата седмица в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

На 21 и 22 юли Фондация "Концепция за театър" представи в Пловдив спектакъла на НДК "Трейнспотинг" на режисьора Иван Пантелеев. Представлението бе включено в програмата на фестивала "Лятно време", който се провежда на наскоро откритата в Стария град сцена с впечатляващото наименование "Конюшните на царя". "Трейнспотинг" е носител на четири награди от тазгодишното издание на Фестивала на малката театрална форма във Враца - за режисура, сценография, костюми и мъжка роля - на актьора Петър Антонов. Освен него в спектакъла участват Радена Вълканова, Цветан Алексиев и Виктор Бисеров. Мениджър на спектакъла е Елена Саръиванова. Спектакълът е подкрепен от Британския съвет - София, и Центъра за изкуство "Сорос".

От 9 до 15 юли в НДК бяха показани заключителните дипломни спектакли на абсолвентите от третия випуск 1995/98 г. на Театралния колеж "Любен Гроис" към Нов Български университет. Представени бяха спектаклите "Ромео и Жулиета" по Жан Ануи, постановка - проф. Гриша Островски, "Сватба" от Чехов, постановка - проф. Елена Баева, "Дневникът на една камериерка" от Остав Мирбо, постановка - Владимир Петков, "Пир по време на чума" от Пушкин, режисьор - проф. Елена Баева, хореограф - Албена Атанасова, "Туптан" - фолклорна продукция, постановка - Даниела Иванова. Участват студенти от II и III курс на Колежа с ръководители Цветана Манева и проф. Елена Баева.

"Софийско лято '98" продължава с концерт на Христо Казаков - пиано, на 28 юли в Камерна зала "България" от 18 ч.

На 18 и 19 юли в Калофер се проведе Десетият национален песенен празник "Песните на България", организиран от Българския туристически съюз.

Благотворителна изложба на младата художничка Виктория Стоянова бе открита в галерията на Унгарския институт в София. Тя е организирана със съдействието на фондация "Ковачевица - минало в бъдещето". Изложбата съдържа около 40 икони, работени през последните 2 години. Църковните славянски песнопения на камерната формация "The Deum Adoramus" с диригент Теодора Димитрова изпълни песни на Н.Кедров, П. Динев, Д. Христов и Г. Попов. Тази колекция бе показана преди 4 месеца в Гърция.