Летният сезон е плодотворен за жените творци в Пловдив. В Алианс Франсез бе открита изложба от копия на икони, рисувани от Елена Кантарева, Милена Маринова и Лоранс Льофийол. Елена Кантарева се представя с няколко от спечелилите национален конкурс творби за иконостаса в новостроящата се църква в Пампорово. Милена Маринова интерпретира в миниатюра творби от XVII и XVIII в., следвайки традицията на преносимите иконки-закрилници. Лоранс Льофийол е избрала за прототипи на своите творби примитивите на Тревненската школа - домашните икони, които християните са поставяли в сакралните кътчета на своите домове.
___

Младата графичка Ани Бабикян откри изложба в галерия "Дисонанс". Художничката показва завидно умение аристократизъм в защитата на концепцията си "Мълчанието и времето". В творбите й откриваме мълчанието на болката, мълчанието на нощта, мълчанието на занемялата радост. Нежност, артистичност и вглъбеност отличават както графичните, така и живописните произведения на младата художничка.
___

Известната пловдивска керамичка Анастасия Ножарова се представя с живопис в пловдивската галерия "Възраждане". Позната на публиката със злободневни, често "захаросани" малки керамични пана, тя посяга към четката със същия чист и неподправен наивизъм. Нейни герои са млади момичета и момчета, представени в декора на старите пловдивски къщи. Те надничат от цветни градини, крият се в сенките на напечените тепета и преоткриват аристократичните тайни на древния град.

Светла Москова