В Прага за десети път се състоя международният танцов фестивал "Танец - Прага". В програмата бяха включени 11 представления от чужбина плюс две чешки продукции. Цената на билетите варираше от 5 до 25 ДМ. Публика не липсваше, подходяща атмосфера и любопитство - също.
Специално построената сцена-шипито и театър "Арха" предоставиха пространството за фестивала. В афиша на програмата бяха включени спектакли на Туайла Тарп, Уенди Хюстън (солистката на "Ди Ви Ейт"), компания "Аномалия" от Париж с хореография на Йозеф Нейдж, Ана Хъбър от Германия (работила със Сузане Линке и Марк Томпкинс), компания "Ейлиас" - Швейцария, Тейпи Данс Съркъл от Тайван и др.
В Кастилиочело, Италия, почти по същото време за втори път се провеждаше също международен танцов фестивал, като в програмата му бяха включени 22 представления. Курортното градче обаче въпреки това събитие не привлече публика специално за фестивала, а повечето туристи като че ли нямаха отношение към танца. Още повече в тази жега, освен това по време на световното футболно първенство. В афиша четем имената на Ръсел Мълифант (неговата премиера беше представена в София през май в НДК), Уенди Хюстън (която показа своето соло и на фестивала в Прага) и доста италиански трупи. Фестивалът също имаше специално построено шипито - сцена зад стар замък в голям парк на брега на Лигурското море. Цена на билетите - 20 ДМ.
Успях да видя и афиша на театъра в Генуа - доста завидна програма за летния сезон. Предполагам, че толкова активни и интересни спектакли се предлагат и в другите големи градове на Италия. Билети - 50 до 100 ДМ.
У нас явно лятото преминава по-отпуснато и неорганизирано. Но пък е хубаво от време на време.
За тези, които любопитстват за тези събития, ето адресите:
E-mail: armunia@luda.livorno.it и office@tanecpha.cz

Галина Борисова