ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ


Уебсайтът www.online.bg - домакин на дигиталното издание на в. "Култура" - бе удостоен с наградата "Най-доброто от Европа". Наградата се присъжда от организацията "Europe Online" за качеството на интерфейса и на съдържанието (най-пълната и постоянно актуализирана база данни за България), както и за принос към цялостното присъствие на Европа в Интернет. Сайтът е изграден от фондация "Приложни изследвания и комуникации", София.

Министърът на културата проф. Емма Москова връчи на кмета на Русе г-н Калчев, който е и председател на Асоциацията на българските общини, писмо предложение за среща между представители на Министерството на културата и всички кметове, в чиито общини има културни институти на смесено финансиране. Целта е да се направи преглед на сегашното състояние и да се уточнят бъдещите отношения на министерството с общините. Филхармонията, операта и кукленият театър в Русе, които са на смесено финансиране, не бяха получили до посещението на г-жа Москова договорените суми от общината. Сега този въпрос е решен.

Вече са назначени, след като спечелиха съответните конкурси, следните директори на драматични театри: Николай Кимчев - Драматичен театър "Н. Й. Вапцаров" в Благоевград, Петър Тодоров - Драматичен театър "Ст. Киров" в Сливен, и Орлин Дяков - Драматичен театър в Монтана.

В Министерството на културата под председателството на зам.-министъра на културата г-н Пантелей Цанков бе проведена първата работна среща по организацията за представянето на България на Международния панаир на книгата в Лайпциг през следващата 1999 година. В заседанието участваха представители на администрацията на президентството, фондациите "Европейски форум", "Ценности", "Фридрих Еберт", Гьоте-институт, посолството на ФРГ в България, Министерство на външните работи, Асоциацията на българските книгоиздатели, националните центрове по изкуствата към Министерството на културата.

Мемоарната книга на Желю Желев "В голямата политика" бе представена в бургаската книжарница "Хеликон". Слово за мястото и значението на книгата в модерната ни историография произнесе литературният критик Михаил Неделчев.

В Столичната библиотека се състоя премиера на "Памет и позиции" - книга на Анна Серафимова, в която са събрани студии и публицистика. За изданието, което бе представено в деня на годишнината от смъртта на авторката, говори проф. Георги Фотев.

В столичната галерия "Art Forum" се състоя празнична вечер "Русия на Пушкин", посветена на 200-годишнината от рождението на гениалния поет. Изявата е организирана под патронажа на руския посланик у нас г-н Леонид Керестеджиянц. Изложени бяха и творби на руски художници от град Твер. Проявата е включена в програмата "Изкуство без граници".

С тридневни културни прояви в столицата бе отбелязан националният празник на Перу. В НДК бе представен българският превод на антология на известния поет Сезар Вайехо (преводач Петър Велчев ), както и изложба на Хулио Рудолфо.

На 3 август от 18 ч.в Централния дом на архитекта ще бъде открита юбилейна изложба по случай 70-годишнината на арх. Георги Атанасов. Изявата е организирана от Клуба на архитекта-художник при Съюза на архитектите в България.

В галерия "МАКТА" бе открита съвместна фотографска изложба на Темелко Темелков и Васил Стефанов.

В германския град Байройт бе открит Вагнеровият оперен фестивал, който ще продължи един месец.