ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Фондация "Копривщица" и община Копривщица организират от 13 до 16 август 1998 г. празници под наслов "Дни за фолклор Копривщица '98". През трите дни от 10 часа започват надпяване, надсвирване, и надиграване, представяне на народни обичаи на естрадата в двора на старото училище. Председател на журито - доц. Георг Краев. На 15 август е честването на храмовия празник на църквата "Успение Богородично". Същият ден от 14 часа се организира научно конференция на тема "Регионалните български културни ценности като общоевропейски идентитет". Ръководител - проф. Андрей Пантев. В конференцията ще вземат участие историци, фолклористи, журналисти, културолози, представители на Министерството на културата, на Министерството на образованието, Министерството на регионалното развитие, творчески съюзи и неправителствени организации. Ще бъде показана и изложба-базар на народните художествени занаяти в старото училище. Ще бъдат организирани и конкурси за картини и фотографии, изложби на тема "България пее в Копривщица".
Езикова гимназия "Йоан Екзарх" - Враца, кани седмокласници, положили успешно изпитите по български език и математика, да участват в допълнително класиране за профил "Немски език". Предлагаме и общежитие. За справки - тел: 2-15-78; 2-15-79; 2-41-40.
В Централния дом на архитекта е представена изложбата "Изкуство и фамилия" на архитект Мая Петрова и художника Любен Петров.
В галерията на Полския институт в София на ул. "Граф Игнатиев" 12 на 5 август беше открита фотоизложба на Борис Чонков и Марек Грауш "Жената - портрети и актове" + + + България и Япония подготвят съвместна етнографска изложба, която ще бъде открита през октомври в японския град Кунитачи, близо до Токио. Тя ще включва облекла, предмети и снимки за различни обичаи от края на XIX век и началото на XX век в двете страни. От българска страна ще бъдат представени костюми и носии за сватбен ритуал от Кюстендилско и облекла от миналия век, използвани в Разградско. Каталог за изложбата, който ще бъде издаден в Япония, подготвят Надежда Тенева и Петър Миладинов
Нов симфоничен оркестър организира за първи път Лятна академия за диригенти. От 31 юли до 21 август млади диригенти от Бразилия, Съединените щати и Великобритания и България работят под ръководството на професор Едуард Бенис от САЩ и на Росен Миланов.
От 1 до 20 август в Банкя се провежда тридесет и шестият международен летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти.