Сто камбани, изработени от десет изявени български художници керамици и студенти на Красимир Джидров от Художествената академия, ще бъдат експонирани в средата на декември в столичната галерия "Райко Алексиев" по повод 50-годишнината от създаването на Международната харта за правата на човека и приемането й от Организацията на обединените нации.
Автор на идеята е Петринел Гочев, а ръководители на проекта, който е с работно заглавие "Крехки камбани", са Златина Карчева, Ивона Стоянова, Данаил Николов и Петринел Гочев.
Действително свободен ли е човекът в съвременното общество? Изявени ли са правата му? Поносими ли са задълженията му? Звънът на глинените камбани нека бъде като крехкия глас на всяко човешко същество!
Тези няколко думи обобщават вълненията на художниците, участващи в проекта. Експонирането на камбаните в галерията ще се извърши чрез конструкция само от естествени материали - дърво и въжета. Всяка камбана ще бъде като отделно художествено произведение и в същото време ще е част от общата инсталация, в която ще се включат танцьорка и музиканти, които ще се опитат да "извлекат" от камбаните музика. Художниците имат подкрепата на Любомир Денев, който вярва, че камбаните ще "пропеят". Подобна идея той имал преди много години и сега е щастлив, че може да я осъществи. След експонирането на камбаните в галерията, те ще бъдат пренесени и подредени в пространството пред ротондата "Свети Георги" в София.
Проектът вече е подкрепен финансово от Център за изкуства "Сорос" и г-н
Алфред Шиндлер.

K.