Блус като кино, кино като блус

Когато през 1980 фамозният "Блус брадърс" разтърси от удоволствие едновременно света на музиката и киното, Джей Ивън Бонифант не е бил роден. Днес, в продължението, наречено "Блус брадърс 2000", 12-годишният хлапак Джей играе важна роля. А актьорът, който заедно с Дан Акройд бе душата на първия филм, вече не е между живите. Той се казва Джон Белуши, а киноверсията "2000" е посветена и на неговата памет.
Има нещо символично в това: един си е отишъл, друг се е родил, те никога не са се виждали, но съдбата им е обща - а тя е любовта към доброто кино, хубавата музика, здравия купон. Тези три неща се събират и братски се прегръщат в "Блус брадърс" - независимо дали е без или с "2000" в заглавието.
Дан Акройд и Джон Лендис са хората, които издигнаха моста между двете творби. Преди 18 години първият бе главен актьор, вторият - режисьор, а двамата написаха сценария. И сега е същото. Преди 18 години пред камерата пяха и изиграха малки роли Джеймс Браун и Арета Франклин. И сега го правят. Какво се е променило? Героите, разбира се, са поостарели. Но не са уморени. Времето се е отразило върху лицата и телата им, обаче тръпката у тях е ненакърнена. Е, покрай лудориите в действието и екстазът в музиката се долавя и малко тъга. Обяснимо е, нали споменът за миналото почти винаги е обгърнат с носталгия. А и Джон Белуши го няма вече.
"Блус брадърс 2000", както и своя предшественик, е разказ за благословената среща на таланта с вдъхновението, в която се ражда истинското изкуство. Без да е натоварен с директни послания в претенциозна форма, този филм казва най-същественото: за да си голяма работа в една област, трябва да си малко луд. Това със сигурност ще ти създава проблеми в живота, но майката му е да не поддаваш на опитите да те опитомят и да те вкарат в кошарата. Клекнеш ли, тогава ти не си създаден за блус, а за да блееш. Момчетата от "Брадърс" бандата са славни, защото презират овчедушието. И не се огъват пред агресията нито на разни тъпи мафиоти, нито на още по-тъпите армейци и ченгета. А както си тече купонът, авторите изстрелват, сякаш между другото, следната ключова реплика: "Полицаите и военните са за това да пазят творците". Как ви звучи?
Хубаво е, че заедно с премиерата на "2000", у нас най-сетне излезе на видеокасети и първият филм. Непременно ги гледайте в пакет. Ще откриете автоцитати, обновени реплики, намигвания. Но не сравнявайте под лупа двата филма, излишно е. Все едно, когато видите стара любов, вместо да я дарите с целувка, да почнете да броите бръчките по лицето й. Просто се отдайте на насладата от интелигентното кино и прекрасната музика на Ерик Клептън, Би Би Кинг, Били Престън, Стиви Уинууд и още много, много невероятни блусари. Така поне за два часа ще заглушите блеенето на овцете. Или пък мълчанието на агнетата.

Борислав Колев