Пламена Мангова стана носителка на трета награда на 13-я международен конкурс за млади пианисти "Палома О,ши" в Сантандер (Испания), който се проведе от 27 юли до 7 август т.г.
Интересът на пианистите към тазгодишното му издание бе особено голям, тъй като то бележи и четвърт век от създаването на конкурса. Десетки световноизвестни пианисти са свързали артистичната си кариера с участие в него. За престижа на конкурса говори и специалното участие на съставите, които партнираха на младите изпълнители - квартет "Изем" и английския камерен оркестър "Северна симфония". Доц. Марина Капацинская, преподавател в Българската музикална академия и учителка на Пламена Мангова, сподели:
Този конкурс е много престижен и с огромен световен авторитет. Участието в него само по себе си вече е заявка за самочувствие и големи възможности. До конкурса чрез предварителна селекция бяха допуснати 20 пианисти от 100 представили се от целия свят, избрани чрез запис на техни специални изпълнения в Мадрид, Париж, Лондон, Берлин и Ню Йорк на видеокасета. За финалното представяне на тримата лауреати специално пристигна и участва в концерта Дрезденската филхармония. Той бе посетен лично от испанската кралица, излъчен директно от испанската централна телевизия и предаван в целия свят.
Българската пианистка за първи път участва в такова сериозно състезание, докато всички останали имат вече доста прояви на големи конкурси и фестивали, те са част от младежкия световен изпълнителски елит и са на възраст между 20 и 30 години, докато Пламена е само на 18. Сред участниците бяха Евелина Борбей, носителка на Гран при на конкурса "Маргарита Лонг", Париж; Катя Сканали - победителка от конкурса "Мария Калас" - Атина и финалистка на конкурса "Вен Клайберн - Тексас; Вадим Гладков - носител на първа награда от конкурса в Порто, Португалия. Залата, в която се проведе заключителният концерт, беше препълнена, макар че е много голяма и побира около 2000 души. Членове на международното жури бяха такива авторитетни имена като Пнина Залцман, Георг Шандор, Дмитрий Башкиров, Наталия Гутман и др. под председателството на известния испански диригент Антони Рос-Марба.
Нареждането на Пламена Мангова след Йънг Ок Йо, носител на първа награда, и Йонг Хуа Парк, носител на втора, е изключително голямо признание за досегашната й работа и възможностите й. Това отличие я включва в списъка на най-добрите, на звездите, дава й възможност за бъдещи изяви на много световни сцени. А за мен, като нейна досегашна преподавателка и бъдеща в Музикалната академия, това е повод за радост и удовлетворение.

Маргарита Гочева