Моника Лювински
и независим прокурор

Люински или Левински се произнася Lewinsky на български? Воден от своите медии към сияйни висоти, българският език не можа да отговори на този въпрос. Пише се и се произнася според медиата. Изглежда така на медиите им е по-удобно. И все пак българинът знае коя е Lewinsky. Колкото до "независим прокурор" и "голямо жури", словосъчетания, поднасяни редовно на редовия землянин, гарнирани с роклята на Моника - по тях нашенецът има смътно понятие. Изглежда така на медиите им е по-удобно.
Използвахме присъствието в София на г-н Дейвид Хаас, вашингтонски кореспондент на вестник "Индианаполис стар", за да го попитаме:

- Какво представлява институцията на независимия прокурор?
- В САЩ действа закон, позволяващ определянето на независим прокурор, който да разследва твърдения за престъпление на висши правителствени служители. Състав от трима съдии във Вашингтон има властта да определи този независим прокурор и обхвата на неговото разследване. Кенет Стар, който разследва президента Клинтън, първоначално бе определен да разследва продажба на земя, това беше началото на "Уайтуотър". След това се появиха други твърдения срещу президента Клинтън. Тогава господин Стар се обърна към тримата съдии и те се съгласиха да започне разследване по тях. През януари, в резултат от частен иск на Пола Джоунс срещу президента, един свидетел заяви, че Клинтън е имал връзка с Моника Люински. Господин Стар се обърна за втори път към състава от трима съдии и те му разрешиха да разследва и тези твърдения - тъй като в писменото си свидетелство по делото "Пола Джонс" президентът твърдеше, че никога не е имал подобна връзка. Тогава друг свидетел съобщи, как госпожица Люински му е казала, че Клинтън е имал връзка с нея. Въпросът не беше дали той е имал връзка, а дали е излъгал в показанията, дадени под клетва. Звучи много сложно, но така започна цялата тази история. Пред независимия прокурор няма ограничения във времето и във финансовите средства. Според закона правителството е длъжно да му осигури средствата за разследване.*
- Какво е "голямо жури" и какво е мястото му в правната система на САЩ?
- При разследването на престъпления в САЩ са ангажирани полицията - тя събира сведения и доказателства - и прокурорът и неговите служители. Те обаче не могат сами да повдигат обвинения срещу гражданин на САЩ. По нашата конституция всеки индивид има правото да повдига обвинения само чрез голямото жури. Прокурорът представя доказателствата, събрани от полицията, на голямото жури. То представлява малка група хора, обикновено шест човека. Те изслушват доказателствата и свидетелите и гласуват по всяко отделно обвинение. Затова ние пишем във вестниците "Голямото жури повдигна обвинение в престъпление срещу лицето ...". По конституция голямото жури не може да обвини президента. Това може да направи само Камарата на представителите. Ако независимият прокурор разследва други висши служители, голямото жури може да повдигне обвинение срещу тях. В случая с президента голямото жури разглежда всички доказателства, независимият прокурор изказва мнението си дали президентът е нарушил закона и журито гласува по това. Техните обвинения не се представят пред съда, а се изпращат в Конгреса, в Камарата на представителите. Само тя може да гласува за импийчмънт на президента, което е равносилно на обвиняване на редови гражданин.
- Съставът от трима съдии, назначаващи независимия прокурор, към кой съд принадлежи?
- Към апелативния съд. Според закона за независимия прокурор тези съдии, освен другите си задължения, изслушват исканията за определяне на независими прокурори. Най-високата съдебна инстанция в САЩ е Върховният съд**, следва серия от апелативни съдилища, а след тях са окръжните съдилища, които могат да призовават състав на голямото жури. Това е най-ниското ниво на федерални съдилища. Отделните щати и градовете имат свои съдилища.
- Как се съставя голямото жури?
- Съставът на голямото жури се променя. То се състои от граждани, регистрирали се за гласуване. Когато съдилищата имат нужда от съдебни заседатели, те изваждат случайни имена от списъка на гласоподавателите. Членовете на голямото жури се избират за определен срок - от седмица до шест месеца. Те изслушват всякакъв вид искове за повдигане на формално обвинение от всеки съдебен прокурор. Независимият прокурор Кенет Стар е работил с две големи журита; и на двете сроковете изтекоха, сега работи с трето.
- Какви са вашите впечатления от функционирането на закона за независимия прокурор?
- Законът за независимия прокурор беше създаден след скандала "Уотъргейт". Защото хората разбраха, че съдебната система не може много добре да се справи с този скандал. Президентът Никсън беше републиканец, а прокурорът също, а и съдията - това породи подозрения, че като принадлежат към една партия, случаят няма да бъде разгледан с особен ентусиазъм. На практика и съдията, и прокурорът свършиха прекрасна работа, бяха пределно честни. Мнозинството от хората в САЩ мислеше обаче, че трябва да има начин да се разследват бързо обвиненията срещу висши федерални служители. Защото федералният прокурор разследва всякакъв тип случаи. Специалният независим прокурор трябва да се концентрира само върху едно дело и да работи бързо, честно и без политическа обвързаност. Защото и тримата съдии, които го овластяват, могат да принадлежат към различни партии, а трябва единодушно да определят дадена личност. С такава цел в средата на 70-те години беше създадена тази система. Тогава аз бях съгласен с нея. Обаче 25 години по-късно вече имам съмнения за нейната ефикасност. Независимите прокурори прекарват много време в разпитване на десетки, ако не и стотици хора. А когато разпитват правителствен служител, той трябва сам да си плати за адвокат. Във Вашингтон евтин адвокат струва 250 долара на час. Президентът Клинтън вероятно плаща 450-600 долара на час. При разследванията на един независим прокурор, въпреки че срещу разпитваните хора няма подозрения, на тях им се налага да плащат по 500-1000 долара за адвокат, който да им помогне да подготвят показанията си. Тези хора са принудени да взимат пари на заем, за да платят на адвокат само защото познават някой, който може би е направил нещо нередно. Освен това сега вече стана нормално тези разследвания да отнемат по една година, че и повече. Разследването "Иран - контри" отне седем години и струваше повече от 50 милиона долара. "Уайтуотър" струва повече от 45 милиона долара. Мисля, че в страната ни нараства усещането, че този закон не проработи по желания начин. Понеже законът трябва да бъде преразглеждан всеки пет години, все повече хора мислят, че може би е време просто да го изоставим и да се върнем към използването на обикновената съдебна система.

Борислав Борисов

__________
* Глава на правителството на САЩ, както е известно, е самият американски президент.

** В САЩ Върховният съд изпълнява функциите и на конституционен съд