Столичната библиотека, която тази година ще празнува 70-годишен юбилей, е с нов директор. Г-н Георги Белчев е назначен от кмета Стефан Софиянски без конкурс и с безсрочен трудов договор.
На пресконференция в агенция "Балкан" се разбра, че бившата директорка Надежда Александрова се пенсионирала (!) за всеобщо изумление на познаващите я журналисти.
Новият директор с помощта на тримата си заместници и наличния персонал от 166 души се надява да промени в положителен план дейността на библиотеката в основния и корпус на пл. "Славейков" и във филиалите на ул. "Сердика" и кв. "Люлин".
Престижен и образователен център трябва да бъде занапред библиотеката, място за срещи и раздумки на културните дейци от столицата, останали напоследък без такова място; еталон за модерността на институцията е Лондонската библиотека; или поне малък НДК би могла да стане; до един месец фондовете ще минат на компютърно ползване и това ще облекчава както читателите, така и библиотекарите; традиционни дискусионни вечери по теми от областта на различните изкуства ще продължат да се правят; през октомври ще бъде отпразнуван 70-годишният юбилей на библиотеката със специална програма; на първата поетична вечер ще бъде представено творчеството на Николай Кънчев, Емил Симеонов, Христо Калчев, Янко Станоев и др.; по инициатива на Букурещката библиотека предстои издаването на списание, което ще съдържа информация за фондовете на библиотеките в София, Атина, Белград, Скопие и Букурещ; обсъждат се имена на интелектуалци, които да станат членове на библиотечното настоятелство и още, създаването на книжна борса на български издания в сградата на библиотеката...
Извън изреденото на дневен ред са финансовите проблеми.
Пари за абонаменти, например няма...

Маргарита Гочева