ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Чешкият център в София, фондация "Оазис", фотоателие "Александър" и асоциация "Критерии" на 13 август т.г. откриха в Чешкия център на ул. "Раковски" 100 международна благотворителна фотоизложба "Деца в риск".

В галерия "Макта" през септември ще бъдат изложени маслени творби и графики на Любен Диманов, рисувани в Париж.

В Археологическия музей в София на 31 август ще бъде открита изложба на ранновизантийски монети, възстановка на римски конник в пълно въоръжение, компютърна графика на късноантичната крепост Ятрус и др. Изложбата е подготвена по повод 40-годишнината на българо-немското сътрудничество в областта на археологията. Учени археолози от Германия, Румъния, Полша, Русия, Югославия и България в Свищов ще проведат семинар на тема "Долнодунавският лимес през късната античност" и ще разгледат крепостта Ятрус на устието на река Дунав. Тази крепост в края на IV в. е спирала нашествията на готи, карпи, хуни и др. варварски племена.

Столичното кино "Европа палас" от 14 август се озвучава с нова система "Долби диджитъл. Тази придобивка струва над 40 хил. долара и е най-добрата за момента.

Ромски събор на изкуствата ще се проведе на 27 и 28 август в с. Осиковица.

Пернишкият ансамбъл за народни песни и танци е спечелил Голямата награда на 34-ия международен фолклорен фестивал в Португалия, състоял се от 1 до 10 август и организиран от португалската Асоциация за спорт, туризъм и култура.

В галерия "Ню арт", кв. "Изток", ул. "Чехов" 10 в София на 4 август бе открита изложба с икони с образа на света Богородица.

Традиционният събор на с. Бакьово, Софийска община, посветен на 113-ата годишнина от Съединението на България, ще се проведе на 5 септември от 13 ч. и както винаги ще има интересна литературно-музикална програма.

В изложбената зала "Средец" на Министерство на културата на 18, 19 и 20 август бяха прожектирани филмите "Неру", "Шанийд" и "Сибахас Чандра", посветени на 51-годишнината от независимостта на Република Индия.