Фондация Арт център - Илинденци организира международен скулптурен симпозиум от 1 до 30 септември, който ще се проведе в едноименното село Илинденци, намиращо се недалеч от Сандански.
"Илинденци'98" ще припомни позабравената традиция отпреди десетина години, когато на подобни прояви творците се срещаха и създаваха интересни произведения. Бургас, Сандански, Силистра, Ясна поляна бяха пространства, които и сега могат отново да привлекат желаещите да работят на открито, ако имат шанса да намерят необходимите средства, естествено.
Защото за "Илинденци 98" това не е проблем. По думите на главния инициатор Иван Русев за новата фондация той е решен дори за следващите три години. Закупеният от Иван Русев терен и утвърден като паркова площ с размер около 15 декара всяка година ще бъде на разположение на желаещите художници от България и от други страни да осъществят част от творческите си идеи. Тук в близост до най-голямата мраморна кариера на Балканите, сред красивата планина Пирин всеки ще е свободен от ограничението на "нямането". Разходите по пребиваването ще се поемат от фондацията. Морално и материално идеята е подкрепена от Ангел Станев, Валентин Старчев, Емил Попов, Иван Славов, Павел Койчев, Светлин Русев и др. Рамо са дали кметицата на Илинденци г-жа Хаджиева и изпълнителният директор на казанлъшкото предприятие ГАТЕКС г-н Здравко Стоицев. В тазгодишното издание на симпозиума ще участват и художници от Израел, Япония, Австрия и Индия. Достъпът за участие в бъдеще ще се разширява и за българските, и за чуждестранните художници. А когато симпозиумът приключи, създадените произведения ще бъдат подредени в изложба. Мобилните ще бъдат експонирани и в други пространства.

Маргарита Гочева