ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

В изложбената зала "Средец" на Министерството на културата бе открита фотоизложбата от Мексико "Тина Модоти: Един нов поглед, 1929", която ще продължи до 22 септември. Показани са 41 фотографии на известната италианска фотографка Тина Модоти, направени в Мексико в периода 1923-1927 година. За първи път тази изложба е била показана през 1929 година в Националната библиотека на Мексико. Изявата е организирана от Министерството на културата и посолството на Мексиканските съединени щати в Будапеща в изпълнение на Програмата за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието между двете страни.

В Пазарджишкия театър започнаха репетиции на "Епични времена" - драматизация по произведения на Йордан Радичков. Режисьор на спектакъла е Петринел Гочев. Премиерата ще бъде в началото на октомври. А "Прозорецът" на Константин Илиев ще постави Леон Даниел.

От средата на месец септември започва да излиза ново списание "Зограф прес" на Българската асоциация за мениджмънт и финанси. Девизът на изданието е "за бизнеса като изкуство".

В галерия "ТЕД" във Варна е открита изложба на Хубен Черкелов. Представени са някои от най-известните му творби, включително и инсталацията "Екшън пейнтинг" (с мишките художници).

В Стара Загора е учреден клуб "Приятели на Александрийската библиотека" към Асоциация "Инфо Глобус", подкрепяща уникалния проект на египетското правителство и ЮНЕСКО по възстановяване на Александрийската библиотека. През последните две години асоциацията работи по изграждането на българска колекция в Александрийската библиотека, включваща книги, мултимедийни продукти, аудио-, видеоматериали и други. Българският клуб, който е част от международната верига клубове "Приятели на Александрийската библиотека", обявява конкурс за написване на есе на тема "Александрийската библиотека. Митът - реалност." Участниците ще се състезават в две възрастови групи: 14-19 и 20-25-годишни. Обем на материалите - до 3 стандартни машинописни страници. Във всяка група ще бъде присъдена по една специална награда от 50 хил. лв. и поощрителни премии. Конкурсните материали в два екземпляра, заедно с трите имена на участника, възраст и адрес (на отделен лист), трябва да бъдат изпратени до 30 септември т.г. на следния ядрес: "Приятели на Александрийската библиотека", Асоциация "Инфо Глобус". За конкурса. п.к. 391, Стара Загора 6000.

Сдружението от български издатели "Спектър - цис" ще вложи в началото около 50 хил. долара за изграждането на културен център "Райко Алексиев", който ще се помещава в едноимената столична галерия на ул. "Раковски" 125. Предвижда се центърът да бъде на два етажа - за книги и за картини. Има идея в бъдеще да се изгради и филмов център.