Древните два пъти в годината чествали бога на виното и лозарството Дионис. Но дори тогава музите на поезията, театъра и танца имали предимство пред виното и неговия бог. Може наистина да е било така, макар че знаем и други митове по този повод.
В наши дни, от 13 до 20 септември на международния фестивал "Култура на виното", организиран от изявени културни творци и майстори на виното, ни се предлага да изпитаме опиянението от творчеството и дегустацията на български вина.
Поетът Бойко Ламбовски и Пламен Димитров са основните инициатори на събитието, а домакини на фестивалните прояви ще са градовете Харманли, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол. Културният афиш съдържа моноспектакъла "Швейк" на Руси Чанев, "Мармалад" на театър "Ла Страда", "Апокриф" на театър "Сфумато", "7 глътки и 1/2" - моноспектакъл на Валентин Танев, "Жена на повикване" - спектакъл с участието на Мария Статулова, Христо Гърбов и Пламен Сираков, концерти на група "Ом", музикална формация "АКВА", и френска формация от Бургундия, премиера на филма "Законът на циганите" с участието на Джоко Росич и др. В Историческия музей в Кърджали ще се проведе научно-теоретичен симпозиум "Виното през вековете" с основен доклад от проф. Александър Фол.
Главният акцент на празниците ще бъде международната поетическа среща, в която ще участват гости от Италия, Русия, Словения, Сърбия и др. Изброеното по-горе съдържание на част от програмата предполага висок дух и добро настроение на участниците във фестивала, на който ще се проведе конкурс за поезия с тема "Тежко, тежко, вино дайте!"

Маргарита Гочева