Палави котенца - 2 и Порочни здравеняци - 8 са последните видеокасети с порнографско съдържание, които са "обогатили" колекцията на междуведомствената комисия за борба с незаконното производство и търговия на компактдискове, аудио- и видеокасети. На пресконференция в Министерство на културата г-н Емил Лозев, който от май т. г. е началник на управление "Авторско право", изнесе актуална информация за дейността на неговия ресор. Неуморните труженици на нелегалния фронт в България продължават да водят със значително разнообразие и количество пред чуждестранните си колеги, и мерките против тях колкото и драстични да изглеждат, а те явно не са достатъчно такива, не ги изваждат от ритъм. Само през последните два месеца екипът на г-н Лозев е участвал в изработването на 39 справки и 32 експертизи на продукция, поставена под съмнение за законност - аудиокасети и видеокасети. Издадени са 6 акта и 5 наказателни постановления. От уважение към присъстващите и зрителите г-н Лозев не показа отблизо обложките на цитираните по-горе видеокасети, защото те красноречиво показват какво предстои да съзерцава потенциалният зрител... И да искаше, новият шеф на управление "Авторско право" в МК не би могъл да "укрие", че "котенцата" и "здравеняците" са видели бял свят с благословията на МК - разрешения с номера 1116 и 1118 и подписа на предшественика му Димитър Енчев, заемал отговорния пост допреди няколко месеца.
Благодарение на съвместните усилия на МК, Дирекцията на националната полиция и ЦСБОП борбата с незаконните производители и разпространители на видео-, аудиокасети и компактдискове бележи определени положителни стъпки, но... Дори спирането на 7 от 10-те поточни линии за компактдискове, работили доскоро нелегално, няма да закрие незаконния пазар. Специалистите знаят каква голяма загуба за държавата е това производство, за което естествено не се плащат дължимите данъци и авторски права. Става дума за милиарди лева!
А що се отнася до заплащането на авторските права в двете национални медии - БНТ и БНР, на последното редовно заседание на Съвета за закрила на авторското право и сродните му права при Министерския съвет, проведено на 10 септември, което не бе уважено от представител на БНТ, от БТР се похвалиха с успехи. Г-жа Росица Кукушева съобщи, че в БНР от 1994 г. редовно се изплащат хонорари на автори и изпълнители в рамките на скромен, но сигурен бюджет. От отчисленията, които правят, се набира фонд за бъдеща звукозаписна дейност. Дали пък Дони и Маргарита Хранова не са се отказали от авторски права и по БНР ги пускат редовно, за да си спестят някой и друг хонорар?

Маргарита Гочева