Индийските рисунки на Любо Стоев

"Ако ви се случи да видите бял мъж, енергично скициращ на автобусна спирка, не се учудвайте, това е Любо Стоев". Така завършва статията от в. "The Indian Expresss", посветена на изложбата на художника в Бангалоре - столицата на 60-милионния щат Карнатака в Южна Индия.
Любо Стоев рисува обикновения ден на човека от народа. Където и да отиде - в Германия, в Никарагуа, в Нигерия, в Сингапур, тази тематика го вълнува, интересът му към нея не отслабва с годините. "Моите любими теми - признава художникът - са миньорите, моряците и третия свят - човека и труда". В Индия Любо Стоев се представя с две изложби: "Третият свят" в галерия "Кала-ярта" и "Миньорски цикъл" в Гьоте институт (който финансира пребиваването на художника).
Прекараният в екзотичната страна месец минава за Любо както винаги в напрегната работа. Резултатът е пред нас - изложба "Индийските рисунки" в галерия "Отечество". Център на експозицията е голямо пано, събрало неговите герои. Всеки от тях е представен и в отделни рисунки, разпръснати из цялата зала. С енергичен и пестелив щрих художникът предава състояния, постига психологическа дълбочина на образа. Жената, разбира се, е на първи план. Към темата "Индийска мадона" Любо Стоев се връща многократно. Той пресъздава женствената грация и величие на индийката в сари, която по думите му изглежда като кралица.
Художник-космополит, в творчеството си Любо Стоев изразява с пределна искреност своето кредо: "Вярвам, че хората не трябва да бъдат равнодушни един към друг!"

Кипра Борачева