ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Министърът на културата Емма Москова изпрати поздравителна телеграма до 22-те училища по изкуствата и културата по случай първия учебен ден - 15 септември.

В Античния театър в Пловдив с представлението "Бурята" на Народния театър се откри второто издание на Международния фестивал "Сцена на кръстопът". Форумът ще продължи до 23 септември и е най-голямото театрално събитие в Пловдив за годината. В него участват 5 спектакъла от Македония, Армения, Югославия, Гърция и Русия и 14 български постановки - дело на режисьори от всички поколения.

На 17 септември в Руския културно-информационен център се състоя премиера на "Другите" - спектакъл по мотиви от пиеси на Ж. П. Сартър "При закрити врати" и на младия руски режисьор И. Члаки "Пумпал". Спектакълът на режисьора Александър Великовски е реализиран от театралната младежка формация "АРТ-театър", създадена преди повече от пет години към Руския културно-информационен център.

В зала "Средец" на Министерството на културата бе открита изложбата "Света София - впечатления и спомени", която ще продължи до 27 септември. Организатори са читалище "Света София" и ОП "Стара София" с Музей на София. Изложбата е посветена на Деня на София - 17 септември и на патронния празник на читалището. Подредени са 27 творби - графика и живопис, сред които на Й. Питер, Н. Ковачев, Й. Обербауер, М. Устагенов, П. Морозов, Ив. Грозев, Ив. Кънчев, които третират един и същи обект - църквата "Света София" и са правени в различни периоди от Освобождението до днес.

В Националната галерия за чуждестранно изкуство на 16 септември бе открита изложбата "Догу Банков 1884 - 1970. Незабравими любими спомени от Гьоран Олдик", организирана от Министерството на културата и фондация "Стифтелсен 3,14" в Берген - Норвегия. Изложбата, в която са подредени 48 творби, показващи в снимки личния и творчески живот на малко известния български художник Догу Банков, е част от Програмата за обмен в областта на културата, науката и образованието между Република България и Кралство Норвегия. Автор на изложбата е Гьоран Олдин.

На 17 септември в Националната галерия за чуждестранно изкуство бе открита изложба на Никола Манев - 35 години живопис, и на Андрей Лекарски - скулптура. Изложбата се организира от Министерството на културата, посолството на Република София у нас и със съдействието на "Албена" АДЗ и Френския културен институт.

В НДК бе открита изложба-базар "Флора - цветя '98", организирана от "Булгарреклама" ЕООД, която ще продъжи до 21 септември.
Театрално сдружение "На брега" бе основано на 11 септември в Бургас. В него участват представители на общината, драматичния театър в града, изтъкнати дейци на изкуството и културата.

В Руския културно-информационен център до 30 септември продължава изложбата "Светът на Антон Чехов и неговото време".

Премиерата на "Карлсон, който живее на покрива" по едноименната творба на Астрид Линдгрен се състоя на 17 септември в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе. Сценичен диалог и постановка - Владимир Николов, сценография и костюми - Вирджиния Петкова, музика - Петър Радевски. Официалното откриване на новия театраленн сезон е на 24 септември с премиерата на "Църква за вълци" от Петър Анастасов. Постановка - Елефтери Елефтеров, сценография и костюми - Виолета Радкова, музикално оформление - Михаил Шишков.
Премиера на "Ревизор" от Гогол се състоя на 11 септември в Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас. Постановка - Николай Ламбрев, сценография и костюми - Нина Пашова, музика - Кирил Дончев.
На 21 септември в Полския институт ще бъде представено музикалното издателство "Краков". На 23 септември в института ще бъде показан спектакъл на TV театъра "Господин Gogito" от Збигнев Херберт. Режисьор и изпълнител - Збигнев Запашевич.