Балкански сюжети

Неистово туловище с хищно зинала паст изскача от лазурните води на Адриатика - по форма нещо средно между акула и пенис със зъби, а по съдържание - нещо с очичките на Франьо Туджман. Първата страница на Интернет-изданието на хърватския седмичник "Ферал Трибюн" пак си търси белята с президента на Република Хърватска Франьо Туджман. Един ден вероятно ще си я намери, ала дано колкото се може по-късно, та още много години да червенеят от завист независимите вестници по Балканския полуостров и около него, доколкото на Балканите изобщо някой следи пресата на съседите си. В брой 674 под наслов "Къпане за милиони" финансов експерт на "Ферал Трибюн" изчислява едномесечната президентска лятна почивка в Титовата резиденция на остров Бриони на сумата 5 256 100 дойче марки. Вестникът включва в тази сума разноските за стотината полицаи, матроси и агенти, дебаркирали предохранително на острова седмица преди пристигането на президента и съпругата му Анкича, както и по пътуването и пребиваването на многолюдната челяд, дошла и тя да отмаря бюджетно с "тата Франя" в президентската лятна резиденция. Освен това вестникът най-добросъвестно проучва и разноските за разните знатни гости, които всеки ден самолети, вертолети и яхти докарват и откарват на острова, например група футболни национали с незабравимия Шукер и начело с треньора им Блажевич след доброто им представяне във Франция, или звездата на фламенковата мъка Хулио Иглесиас, дошъл и той да почете с едноседмична отмора почитателката си Анкича на разноски на президентския бюджет. Дългата листа на "Ферал Трибюн" безочливо регистрира и незначителни детайли от интимния делник на двора като следните:
18 август: Анкича изпраща началника на президентската канцелария Шаринич за Загреб, за да донесе рецептата за щрудел с вишни, която забравила да вземе. Разноски за вертолета: 15 000 марки.
19 август: Шаринич се връща, ала Анкича ужасена вижда, че вместо рецептата за вишнев щрудел началник-канцеларията донесъл рецептата за ягодова торта. Шаринич отново отлита за Загреб и обратно, разноски за вертолета 30 000 марки.
И така нататък. Седмица по-късно, в следващия си брой "Ферал Трибюн" предлага на Туджман безплатната помощ на екип свои експерти при попълването на имуществената данъчна декларация на президента. "Преди две години британският вестник "Файненшъл Таймс" изчисли родолюбивото имущество на бившия генерал-майор от Югославската народна армия и настоящ президент на Република Хърватска на сумата 700 милиона американски долара, ала за две години това имущество се удвои" - ликува седмичникът под наслов "Имаме си милиардер!". Пример за безпогрешния си бизнесменски усет Туджман дава още в зората на президентството си, когато на нежна социалистическа цена обръща в лична собственост вилата си на улица "Назорова" само ден преди да влезе в сила законът за забрана на продажбата на правителствени резиденции. Днес президентът със заплата някакви си 30 000 куни разполага вече с четири вили, три реактивни самолета и с хергеле от бронирани мерцедеси, беемвета и аудита - знае "Ферал Трибюн". Надарен е обаче не само тата Туджман, но и цялата фамилия. Стефан Туджман например, таткова гордост, е собственик на републиканска верига от супермаркети, хотели и кафенета. Щерката Невенка започва скромно с десетина безмитни интершопчета по новите републикански граници, ала благодарение на изтънчения си вкус сега е собственичка на телекомуникационната фирма "Нетел". Още по-талантливо е обаче внучето Деян Кошутич, което не си губи времето по мацета и кафани като повечето от връстниците си, а вече има банка с капитал десетина милиона и ръководи един инвестиционен фонд, както и хърватския централен национален фонд. "Щеше ми се всичките в Хърватска да бяха все така способни като децата ми!", цитира "Ферал Трибюн" щастливата майка и баба Анкича Туджман.

Жерминал Чивиков