Кристална лира е наградата, която тази година на 2 октомври ще бъде връчена за върхови изпълнителски постижения в музиката. Учредителите са Съюзът на музикалните и танцовите дейци в България, Националният център за музика и танц към Министерството на културата и радио "ФМ класик".
Системата за издигането до върха съвсем не е проста, защото трябва да внушава авторитетност. Първо музиката е разделена в чекмеджетата на различни жанрове. На пръв поглед детайлно, но не чак дотам, че поп музиката да бъде разграничена от рока. В един кюп попада и всичко, което може да се нарече днес фолклор. Има и специален раздел - десети, които е за млад музикант. Какво се разбира под "млад" от статута не личи. Затова един от организаторите - Емил Янев, прави уточнение на пресконференцията: до 100-годишен. За определение на номинациите се формират 10 жанрови комисии - всяка с председател и 7 души членове. Те, както е отбелязано в статута, събират информация чрез собствени впечатления, чрез ръководствата на музикалните институти и отделите "Култура" при съответните общини, чрез становища на изтъкнати творци. И чрез рецензии. На въпроса защо няма номинации за музикална критика и публицистика отговорът на организаторите е: наградите са за изпълнителство. Странно тогава как педагозите са се вредили.
След комисиите по номинациите започва да действа Централната комисия, която се състои от 23 души.
Накрая идва ред на ритуала. Разказан на специална пресконференция, той изглежда така: На 2 октомври 80 души духов оркестър с мажоретки ще играят на жълтите плочи пред парламента, по-късно ще идат до мавзолея, там също ще има раздвижване. Гостите на церемонията ще бъдат посрещнати с духов оркестър иззад колоните на операта, ще има и шпалир за посрещане на номинираните. Единственото, което до момента на пресконференцията на 16 септември не бе ясно, бе дали номинираните ще бъдат доведени до мястото на церемонията - Софийската опера- с мерцедеси или с трабанти. Откъде мерцедеси? Ами, ако депутатите се съгласят да ги отстъпят замалко, ще бъде чест - казват организаторите.Номинираните за наградата "Кристалната лира":

Режисьори и сценографи:
проф.Светозар Донев, Евгения Раева, Румен Нейков, Пламен Карталов
Диригенти: проф. Иван Маринов, Иван Кожухаров, Георги Нотев, Милен Начев
Балет:
Теодора Стефанова, Дилян Максимов, Калина Калчева
Млад музикант: Кремена Ачева, Владимир Стоянов, Велика Цонкова
Джаз:
Христо Йоцов, Румен Тосков, Веселин Койчев
Инструменталисти: Михаил Славов, Станимир Тодоров, Кремена Ачева
Педагози:
проф. Атанас Куртев, Бисер Деянов, Милка Митева, Ивайло Милушев, Росен Георгов
Попмузика:
Маргарита Хранова, Васил Петров, Нели Рангелова
Школувано пеене:
Румен Дойков, Анелия Шуманова, Орлин Павлов, Дарина Такова
Фолклор:
Иван Вълев, Генчо Генчев, Младен Койнарев
Елена Драгостинова